10,000 кинта и ще си държа устата затворена

Обикновено след Memorial Day времето се затопля достатъчно и в най-северните щати, така че garage/yard sales (гаражни/дворни разпродажби) започват да се появяват на всеки ъгъл. Не си мислете, че в ерата на eBay е почти невъзможно да откриете добра сделка на гаражна разпродажба. Хобито на моя съпруг в почивните му дни е да обикаля дворни разпродажби, да намира изненадващи „съкровищ" и да ги продава онлайн със сериозна печалба. Така че мога да ви предложа няколко съвета от личен опит.

Фокусирайте се върху стари домове и moving sales (хора, които се местят, разпродават вещите, за които няма да имат място в новото си жилище). Moving sales са особено добри, ако търсите мебели. Когато собствениците се местят в далечен щат или пък в много по-малко жилище, няма финансов смисъл да наемат камион, за да пренесат мебелите си. На тях им е много по-изгодно да продадат вещите си на място и да вземат каквито пари могат, вместо да хвърлят мебелите на боклука. Можете да намерите много нови мебели (или изглеждащи като чисто нови) за една десета от цената, която бихте платили в магазина. Ако пък търсите антики или колекционерски вещи, най-добре е да се насочите към стари домове. Най-разумната стратегия е да посетите многобройни разпродажби в рамките на няколко часа, така ще намалите до минимум разходите си (време, бензин, амортизация на колата). Направете си предварителен план, като отидете на yardsalesearch.com, за да подготвите ефективен маршрут. Най-добото време е в петък между 8 и 11 часа сутринта - тогава ще имате най-малко конкуренция и най-голям шанс да откриете сериозни „съкровища".

Знайте размерите. Нали не искате да откриете, след като се приберете у дома, че страхотната ви нова маса е с два сантиметра по-широка от мястото, което сте предвидили за нея? Премерете вашите пространства предварително и си носете малък метър в джоба, за да сте сигурни, че мебелите ще паснат в свободното пространство вкъщи.

Не търсете картини, а рамки. Шансовете ви да забележите оригинален Пикасо в двора на съседа? Незначителни. Рамките, от друга страна, често могат да имат много по-голяма стойност, отколкото продавачите си мислят. Веднъж съпругът ми намери рамка, която се оказа на 150 години, а той я купи за два долара. Търсете рамки със сложен изкусен дизайн, изработени от твърд материал. За повече информация относно това, което прави рамките, произведенията на изкуството и антиките ценни, вижте ръководствата в eBay.com.

Търсете ретро предмети. Много от традиционните антики се продават наполовина от това, за което са били закупени, защото така наречените baby boomers (хората, родени по време на демографския бебешки бум след Втората световна война в периода между 1946 и 1964 г.) заливат пазара с предмети от младежките си години, но по-младите купувачи имат различен естетически вкус. Днешните горещи елементи са уреди, функционални предмети, както и принтирани материали, като например филмови плакати или реклами - от 50-те, 60-те и 70-те години. Използвайте вашия смарт телефон, за да проверите за колко подобни продукти са били продадени наскоро по eBay, преди да започнете да преговаряте с продавача.

Тествайте електрониката. Тези нови преносими говорители се продават супер изгодно, толкова изгодно, че не можете да повярвате на очите си? Носете в джоба си асортимент от батерии, за да тествате електронните стоки, заедно с мощен фенер, за да проверявате домакинските уреди или мебелите за пукнатини или отчупени парченца, които може да не са видими с просто око.

Фокусирайте вниманието си върху тежки предмети. Градинарските инструменти, велосипедите, фитнес оборудването, мебелите са много по-евтини при гаражна разпродажба, отколкото онлайн, тъй като повечето продавачи не искат да се занимават с неприятната задача да пренасят/изпращат по пощата неудобни или тежки предмети. За да получите най-добрата цена за нещо, споменато онлайн, опитайте да се обадите на продавача в деня преди дворната разпродажба или се появете на място половин час преди официалната продажба да започне.

Бъдете наясно какво трябва да отбягвате. Матраци, канапета, фотьойли, мека мебел - забравете ги. Рискът от bedbugs (дървеници/дрешни бълхи) е твърде висок. Бъдете много внимателни и с бебешки предмети като седалки за кола и кошчета, тъй като стандартите за безопасност често се променят. Проверете най-новата информация за безопасността на бебешки продукти в уебсайта на U.S. Consumer Product Safety Commission (Комисията по безопасност на потребителски продукт в САЩ) - cpsc.gov.