Посветила съм много статии на документите, които всеки трябва да има, за да се погрижи за старините си - от завещание и  living revocable trust до healthcare power of attorney. Но как да се погрижите за себе си, ако ви се наложи да сте болногледач на възрастен роднина?

Първото правило - не фалирайте. Да, финансите на родителите ви са важни и трябва сериозно да си поговорите с майка си и баща си по въпроса. Но трябва да се погрижите и за своите финанси. Възрастни деца, които стават болногледачи на родителите си, често плащат висока цена. Според едно статистическо проучване жени над 50 г., които напускат работното си място, преди да навършат пенсионна възраст, за да се грижат на пълно работно време за възрастен роднина, загубват около $324,000 в заплати, плащания на социални осигуровки и обезщетения при пенсиониране. Въпреки това, ако последвате няколко разумни стратегии, можете да избегнете саботирането на финансовото си бъдеще. Попитайте счетоводител за потенциалните данъчни облекчения. Може да обявите в данъчната си декларация, че възрастните ви майка и баща са на ваша издръжка, ако те имат годишен доход от $3,900 (или по-малко) и вие сте отговорен за повече от половината им издръжка. Ако покривате медицинските разходи на родителите си, тези разходи могат също да се приспадат от вашите дохди при изчисляването на дължимите от вас данъци.

Ако станете болногледач на пълно работно време, не се изкушавайте да вадите пари от вашия 401(к) план или IRA сметка. Като цяло ще се сблъскате с 10% наказателна лихва, ако изтеглите пари преди 55-годишна възраст при 401(к) плана и  преди да сте навършили 59 години и половина при традиционната IRA сметка. Не се излъгвайте да вземете втора ипотека на къщата си или HELOC заем, което може да ви изпрати надолу по хлъзгавия наклон на неизплатимия дълг. Бих ви посъветвала да направите всичко възможно, за да запазите работата си дори и с модифициран график. Ако вашият работодател не е гъвкав, не забравяйте, че имате право на 12 седмици неплатен отпуск според FMLA - Family and Medical Leave Act, Закона за семейния и медицинския отпуск. С малко късмет тримесечният гратисен период ще ви „купи" достатъчно време, за да се уверите от какво точно се нуждае възрастният ви родител и да направите друга уговорка с работодателя си - може да договорите например позиция на половин работно време.

Ако все пак напълно се откажете от работа си или решите да се прехвърлите на непълно работно време, поговорете сериозно с членовете на семейството си - поискайте да бъдете възнаграден за услугите си. Като се има предвид колко много ще загубите от напускането на работата си, договарянето на заплата за полагането на денонощни грижи за възрастната ви майка или баща трябва да бъде първият ви приоритет. Най-малкото трябва да имате достатъчно пари за покриване на основните си разходи, включително жилищно настаняване (ипотечни плащания или наем), храна, здравна застраховка и вноски за пенсия. Ако родителите ви плащат, за да се грижите за тях на пълно работно време, консултирайте се с адвокат, който специализира в грижи за възрастни хора, за да се уверите, че не застрашавате способността на майка си или баща си да получават Medicaid плащания. Поискайте от членовете на семейството си заплата, която ви предлага финансова стабилност и спокойствие - два основни приоритета за всеки болногледач.

Не забравяйте, че не сте сам - има много държавни институции и организации с нестопанска цел, към които можете да се обърнете за помощ. Така нареченият Дял 19 на Medicaid е закон за грижа за възрастни хора с ограничени ресурси - родителите ви могат да получат болногледач в дома си. Обикновено бюрокрацията отнема около година - купища бумащина и несметни часове, прекарани във висене на телефона, за да получите разрешение за безплатни посещения от медицинска сестра в дома на възрастния ви роднина. Ето защо е разумно да започнете процеса по кандидатстването за помощи много по-рано - години преди да мислите, че ще имате нужда от болногледач. Не забравяйте, че Medicaid изисква финансови документи за пет години назад - те разглеждат всички финансови сделки и банкови сметки на родителите ви. Федералните регулатори търсят две неща: дали възрастните хора крият някакви пари и дали са „подарили" сериозни суми на някого. Ако майка ви и баща ви все още живеят в семейната къща, в която сте израснали, а вие желаете да я запазите, ще трябва да прехвърлите собствеността на ваше име или да я сложите в trust най-малко за пет години, преди дори да подадете документи за Medicaid. Има няколко изключения, но като цяло, ако чакате възрастните хора да паднат на легло, преди да започнете процеса по подаването на молбата, ще бъдете принудени да продадете къщата, за да могат родителите ви да получат държавна помощ.

При подготовката на документите разработете сериозна организационна система. След като изпратите вашето първоначално заявление, ще трябва да отговорите на безброй въпроси и всеки път ще бъдете помолени за номера на вашето дело. Направете си специална папка с копия от всички документи и на заглавната страница напишете номера на делото, както и датите на раждане и социалноосигурителните номера на родителите си. Разбира се, няма да можете да направите нищо за възрастния си роднина, ако не ви е дал пълномощно (POA - Power of Attorney), независимо дали преговаряте с Medicaid или с кабелния доставчик на родителите си.