От около две години сме я закъсали доста със заемите. Преди 4 г. ни се роди прекрасно момченце и малко след това си купихме къща, която доста натовари бюджета ни. Оттогава сме станали зависими от кредитните карти и се намираме в ситуация, в която всеки месец става по-страшно и по-страшно. Затъваме много. Аз правя малко над $80,000 на година, но това, което нося вкъщи след данъците и здравните застраховки, е около $4,500 чисто.

Съпругата ми не работи и се грижи за децата, защото преди 3 месеца ни се роди още едно момченце и искаме да ги изгледаме, без да се налага чужда намеса. Разходите обаче се увеличават и имаме над $40,000 на кредитни карти и кола на изплащане като допълнение към заема за къщата. Не си спомням откога не съм използвал дебитната си карта, принудени сме да използваме кредитните карти за всекидневни разходи и храна. Положението е критично. Откъде да започнем и как да излезем от тази ситуация? Направо сме отчаяни, а животът е пред нас и искаме да променим ситуацията и да се поправим!

Поздравления за куража и смелостта да отворите огромна тема, за която никой не иска да говори свободно в днешно време, а е станала толкова наболяла, че стърчи като огромен бял слон в средата на стаята, но всеки се прави, че не го забелязва. И всички сме „в кюпа", както се казва. Описаната ситуация е много сложна, но в никакъв случай непоправима. Има няколко стъпки, които ще помогнат на цялото семейство, но трябва да работите като отбор и да направите компромиси с някои разходи и навици, които сте добили. Няма как, ще трябват жертви.

Първо, трябва да седнем да изготвим безплатен анализ на всички заеми и да видим колко се дължи по всяка карта, за къщата и за колата. После трябва да видим какви са минималните изискуеми плащания по тях и колко реално плащате в момента. Моето предположение е, че плащате повече от минималното, след като нямате никакви други пари и пак опирате до кредитите. Тук ще направим някои размествания според това, което ни покажат компютърът и финансовият анализ. Надеждата нещата да се оправят е голяма, но трябва да прибегнем към строги мерки срещу кредитните карти.

Веднага след като видим колко големи са заемите и плащанията по тях, сядаме и правим реален месечен бюджет, който отсега нататък ще следваме много прецизно. Без излишни разходи, разумно ще елиминираме всички заеми по-бързо, отколкото очаквате. Но трябва да се спрат, и то категорично да се спрат използването на кредитни карти и вземането на каквито и да било нови заеми, докато не изплатим пакостите досега.

Правим бюджет, режем кредитните карти, изкарваме нови дебитни карти и се придържаме към този бюджет всеки месец. Сигурен съм, че ще останат и пари за спестяване, след като вкараме нещата в релси. С тези спестени пари ще изградим спестовна сметка, където ще се фокусираме да съберем спестявания за около шест месеца от месечните ви разходи и това може би ще ни отнеме около две години. След като направим това, ще започнем и да инвестираме с цел печалба за колежи и пенсиониране.

Прогнозата ми е, че от 3 до 5 години всички заеми по картите ще са изплатени и до 10 години ще сме изплатили и жилището с по-малко пари от тези, които плащате в момента. Ако сте дисциплинирани и следвате точно моите препоръки - цифра по цифра, животът на цялото семейство ще се промени драстично.

Отгоре на това, ако искате да изкарате допълнителни доходи, с които да елиминирате тези заеми по-бързо или да увеличите спестяванията, можете да го направите, работейки между 10 и 20 часа на седмица. Аз водя класове за хора, които искат да бъдат финансови консултанти, и мога да ви помогна да започнете допълнителен бизнес, който ще ви носи допълнително около $1,000 на месец в началото, докато се учите. Класовете се провеждат в моя офис под моето ръководство и наблюдение.

Ако наистина искате спокойствие, трябва да жертвате някои пагубни навици и вещи, които са ви поставили в тази сложна ситуация.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща: [email protected]. Въпросът днес бе зададен от клиент, с който съм работил по време на консултации в моя офис. Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта и 7 ч. вечерта, а в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга е възможна само по предварително насрочена среща няколко дни в аванс.