Въпрос: Моят въпрос е как стоят нещата с обединяването на два или повече пенсионни плана (фонда)? През последните 12 години съм работил в няколко различни компании и парите, които съм заделял за пенсионно осигуряване в моето 401к, са разпръснати по няколко различни места, където съм работил, и не знам какво е най-добре да се направи в тази ситуация. 

Ситуацията е много деликатна и това, което трябва да направим, е да съберем всички документи, с които разполагате, на едно място. След това да анализираме състоянието и мястото, в което се намират спестяванията ви в този момент. Проблемът, който виждам в много от случаите, е, че почти никоя от компаниите, които предлагат пенсионноосигурителни програми на своите работници, не им помага да развият печеливша стратегия, която да има посока и план за бъдещето. Много хора са оставени на произвола на съдбата и след като няма кой да им помогне с потвърдена информация и да ги напъти в правилната посока, те просто издърпват парите, събрани за пенсиониране, а правителството им налага над 20% данък. А има и 10% наказание за това, че парите са изтеглени преди навършване на 59 години и половина, какъвто е законът. 

Във вашия случай е най-добре да съберем няколкото пенсионни плана, които имате в момента, в един основен Traditional IRA, който можем да управляваме много по-лесно. Така ще имаме възможност за по-изгодни позиции, когато обмисляме каква ще е възвръщаемостта на парите ви и лихвите, които могат да се натрупат с течение на годините.

Въпрос: По какъв най-правилен начин мога да реша колко трябва да спестявам и къде да спестявам? В последно време изпитвам страхотни затруднения с плащането на сметките си, а работя постоянно, както и съпругът ми, но сякаш не можем да си уравновесим добре бюджета.

За всички вас, които четете моите статии, искам да поясня атмосферата и мястото, където ми бе зададен този въпрос, за да добиете малко представа за предисторията. Въпросната дама, задала ми въпроса, ме срещна случайно, докато чаках на опашка в офиса на Social Security Administration в Mount Prospect, Илинойс. Докато чакахме, ме попита с какво се занимавам. Разговорът ни продължи няколко минутки, но ви разказвам всичко това, за да знаете, че няма нищо срамно да се задават въпроси. Сигурен съм, че много други читатели имат подобни въпроси, но се срамуват да се обадят или да ми пишат. Така обаче рискуват никога да не разберат отговорите, които биха могли да обърнат живота им на 180 градуса в положителна посока.

Госпожата не беше българка, но изглежда, че това състояние на плахост и нерешителност да се пита е заразно, независимо колко дълго сме живели в Америка. Сега да се върнем на въпроса на уважаемата госпожа. Най-ефикасният начин да се добие представа за това какво влиза и какво излиза от финансовата ни къща е, когато има един строго определен бюджет. Първата стъпка е да отделите по един или най-много два часа на седмица за парични дискусии със съпруга/та си - от доход до пълен списък с разходи, без да изпускате никакви подробности. Така, след като финансовата ревизия приключи и сборуваме приходите и разходите, е време да се върнем към живота извън парите. Много от двойките като цяло живеят в постоянен стрес, свързан с пари и сметки, защото просто имат лоши навици при боравенето с тях. Тази липса на финансова дисциплина води до стрес от неизвестното.

При планирането на финансовата си седмица трябва да премахнем „излишната мазнина" от бюджета и да започнем да плащаме първо на себе си. Имам предвид, че често се впускаме в покупки на неща, които са ни напълно излишни. А някои даже теглят кредити за това. Най-лесният начин да „платите на себе си" е да отидете в институцията, в която държите парите си, и да си отворите влог, в който на дадена дата да прехвърляте определена сума от сметката, в която се депозират активите и доходите ви. Така си гарантирате една сметка, която попълва директно вашия джоб. Ако сте следвали внимателно указанията ми, ще намалите драстично нивото стрес и безпокойства в живота си.