В момента аз и съпругът ми имаме застраховки ,,Живот", но през миналата година нашата агентка ми предложи да добавим и децата ни, за които закупихме отделни полици. Това, което ме притеснява и искам да споделя, е, че плащаме изключително много пари за тях ($326 на месец) и не знам дали това е най-доброто, което съществува на пазара. Още повече че сме в сравнително добро здравословно състояние и сме само на 32- и 35-годишна възраст, което не предразполага към много голям риск за застрахователната компания, поне от това, което съм чувала.

Другото, което искам да знам, е дали има начин всички ние да сме под една семейна полица, защото все пак децата ни са само на 5 и 8 години и според полиците техните застраховки са за по-голяма сума ($200,000 на всяко от тях), което не е логично, а тези на мен и на мъжа ми са само за $100,000 на човек, а всъщност ние сме тези, които работим и изкарваме доходите в дома ни. Моето лично желание е да преразгледаме тези полици и да ги обединим в една семейна полица. Възможно ли е това? - Т. П. от Норидж, Илинойс

След като прочетох внимателно няколко пъти написаното от вас, мога категорично да ви кажа, че има няколко много фундаментални неща, които са неправилни в подхода и начина, по който са се отнесли към вас агентът ви и застрахователната ви компания. Първото нещо, което забелязах, е, че сумата, която плащате на месец, е наистина твърде висока за предоставеното ви покритие от по $100,000 на вас и съпруга ви и по $200,000 на децата ви. След като сте само на тридесет и няколко години, това би трябвало да е с пъти по-малко, но моето предположение е, че сте подведени от агента ви в няколко сфери.

Нека да започнем с това, че полиците ви са невероятно оскъпени, защото са разделени една от друга, което предразполага и към допълнителни такси, които се вземат веднъж всяка година и варират между $75 и 150 на всяка една полица, а това автоматично вдига месечните ви вноски, след като тези пари са разхвърлени по тях. Като добавим към това, базирайки се на опита ми в последните почти 8 години, колко ниско е покритието ви, най-вероятно са ви били продадени ,,грешните полици", които са т.н. ,,Whole Life", ,,Variable Life" and ,,Universal Life". Както писах в по-ранни статии, те са ,,канцерогенни" за вашето финансово здраве и благополучие, защото с течение на времето парите, които сте вкарали в тях, се самоизяждат и вие ще трябва да доплащате, за да ги задържите активни.

Второто нещо, което просто ме кара да се държа за главата от недоумение, е сумата, за която са ви предложили да застраховате децата си, което е пълно безумие от страна на човека, който ви е продал полиците. Причината за тези мои разсъждения е много лесно обяснима - вашите деца на носят доход и финансови постъпления в къщата ви, на тях не им е нужно да имат застраховка ,,Живот", по-скоро те се нуждаят от спестовни сметки за образование, които ще са им нужни в бъдеще. Моя съвет относно детските полици е да се сведат до не повече от  $10,000 покритие на всяко едно от тях. Това при мен би ви струвало около $6 на месец и за двете деца комбинирано, а останалите пари могат да се вложат в спестовни сметки за тях и за тяхното бъдеще.

Причината много агенти да продават такива полици е само и единствено в желанието им да правят пари от клиентите си за много години напред, което, меко казано, ме смущава, след като няма адекватно обяснение за действията им от финансова или от морална гледна точка и абсолютно никакви предимства за клиентите.

И накрая - от гледна точка за всички тези полици не само е възможно, а дори е задължително те да се съберат в една семейна полица, както съм правил за всички мои клиенти през годините, които са били поставени във вашата ситуация, и това абсолютно винаги е водело до драстично намаляване на вноските и до свеждането на тези годишни такси до абсолютния минимум.

 

В една ваша предишна статия се говореше за намаляване на данъците за имотите и как да подходим към този въпрос. Това беше нещо ново за мен и много от нещата не съм знаел. Сега ми е по-ясно какво трябва да се направи. Преди няколко месеца от асоциацията, която е отговорна за поддръжката на апартамента, в който живея, ми изпратиха писмо, че има адвокатска кантора, която се занимава с този въпрос, и ако искам да се възползвам от услугите им и следователно да спестя някакви пари от таксите си, те ще ми удържат 30% от спестеното за работата, която са свършили. Заслужава ли си да се обърна към тях? - П. П. от Стриймуд, Илинойс

Истината е, че когато някой живее в апартамент, който е към асоциация, няма много различни опции как да подходи към имотните си данъци. В повечето случаи, които са ми известни, асоциацията е отговорна за този проблем с данъците и единствено и само чрез тези адвокати може да се очаква някакъв позитивен резултат, защото всичко се разглежда под един знаменател и шансът е по-голям. Относно това дали си заслужава, моето лично мнение е, че винаги, когато имам възможност да направя 1 долар и това да ми струва само 30 цента, би било една отлична сделка. Но все пак оставям на вас да прецените дали вие го виждате по този начин. Основното тук е, че ако не се опитате да спестите нещо от това, което плащате, има голяма вероятност да плащате твърде много пари и да плащате това, което се разхвърля по всички останали данъкоплатци, след като е спестено на някои, които са подали ,,appeal" и са били одобрени. Моят личен съвет е да пробвате, така или иначе няма какво да губите, ако не ви намалят данъците, защото не ви струва нищо да опитате, особено след като някой е готов да свърши всичката работа за вас предварително. По тази тема можете да намерите повече информация в архивите от статии, които споделям с клиенти на личната ми страница - http://www.TainiteNaParite.com.