Много пъти си мислим, че знаем какво правим, защото пазаруваме от малки и вече ни е като втора природа. Какво сложно има в това да идеш до магазина и да си купиш това-онова? Излиза, че има някои малки тънкости, които могат да ни костват доста пари. Ето няколко съвета, които да вземете предвид следващия път, когато решите да си купите нещо.

Всеки, който е прекарал известно време в четене на светски клюки от жълтите списания, докато бавно върви по пътя към регистъра, знае, че петък, събота и неделя са най-натоварените дни за пазаруване. Но ако преминаването към покупки през седмицата, вместо през почивните дни, може да ви спести малко време, то най-вероятно няма да ви спести пари. Търговците на дребно знаят, че повечето хора се нахвърлят да купуват в събота и неделя, така че предлагат най-добрите оферти тогава. Магазините често започват разпродажбите си в четвъртък и ги увеличават постепенно до неделя, който е най-натовареният ден. Друга причина да се отправите към супермаркета в дните, когато е претъпкан: изследванията показват, че сме по-малко склонни да купуваме ненужни продукти, когато сме заобиколени от много хора. Ако наистина обичате широко отворените халета в магазина, но все пак искате да се възползвате от намаленията, опитайте четвъртък или петък сутрин.

Експертите по пазаруване редовно правят статистичеки проучвания, за да установят къде отиват повечето от парите на потребителите. Оказва се, че продуктите, които хората купуват веднъж на няколко седмици, като препарат за пране, тоалетна хартия, домакинска хартия, памперси - представляват най-големите разходи от техния бюджет. Ето защо е най-добре да търсите купони и да закупувате подобни продукти, когато са на разпродажба и имате купони. А не точно когато даденият продукт е на изчерпване. По този начин ще си спестите стотици долари през годините.

Друга важна тактика, която може да ви спести пари, е да избягвате продуктите, сложени на нивото на очите. Търсете най-добрите сделки на високите и ниските рафтове в магазина. Обикновено търговците слагат най-скъпите продукти на нивото на очите. Не е излишно да направите бързо сканиране нагоре и надолу, преди да сложите дадена консерва със зелен фасул във вашата кошница.

Сигурна съм, че знаете от собствен опит - пазаруването с деца не се препоръчва, ако искате да харчите по-малко. Ако все пак трябва да вземете децата си, защото няма на кого да ги оставите да ги гледа за няколко часа, поне ги забаламосайте, като им дадете да вършат някаква „важна" работа - например кажете им да бутат количката из магазина, за да ги разсеете и да не се нахвърлят на всеки продукт, който виждат на стилажите наоколо. Малко хора осъзнават, че ако пазаруват с друг човек - приятел(ка), съпруга(а), роднина, най-вероятно ще се окаже, че накрая са напълнили кошницата си с един куп неща, които не им трябват. Много компании за защита на потребителите имат изследвания, според които мъжете са по-малко са склонни да хвърлят повече импулсни покупки в количката си в супермаркета. Освен това друго проучване разкрива, че 60 на сто от покупките са непланирани - независимо от пола на купувача. Ето защо е най-разумно винаги да имате точен списък с всичко необходимо за домакинството и да не се отклонявате от него.

Много хора отиват в магазините за един долар (Dollar Tree, Dollar Sore, Family Dollar) за дрънкулки и дребни украшения (пили за нокти на цветенца, цветни химикалки, 20 опаковки от ластици за коса), но това не са единствените неща, които си струва да се купуват от тези места. Тези търговци на дребно могат да бъдат златни мини за консервирани и бутилирани храни - кисели краставички, маслини, салса. И докато сме на темата за нетрадиционните места за закупуване на хранителни стоки, избягвайте аптеките (drug stores - Walgreens, CVS). Те слагат много по-голяма надценка на всичко - от чипс до тестени изделия и от безалкохолно до сладолед.

Експертите, които учат собствениците на супермаркети как да подреждат магазините си, знаят, че дългите магазински коридори без път за бягство могат да бъдат отблъскващи - много хора ще погледнат надолу и ще си помислят: ,,Не се нуждая от нищо в този дълъг коридор", въпреки че е доста вероятно там да се крие нещо от списъка им. Така че дизайнерите започват да поставят кръстосани пътеки (те са като напречни алеи, перпендикулярни на основните коридори), тъй като статистическите проучвания доказват, че има по-голяма вероятност вниманието на купувача да бъде насочено към тях. Потребителите си мислят, че пазаруването в по-късите алеи е бърз и лесен начин да намерят това, което търсят. Не е сто процента сигурно, че кратките пътеки имат по-скъпи предмети и дългите коридори са по-евтини, но просто помнете, че лесно може да се съблазните да направите импулсна покупка в къса алея, така че не забравяйте да се придържате към списъка си.