С наближаването на данъчния сезон мнозина търсят начини да намалят данъчната си облагаемост по всички възможни начини, за да спастрят повечко пари далеч от Чичо Сам. Разбира се, всички искаме да направим това по възможно най-правилния и законен начин. Затова съм подбрал няколко популярни стратегии, с които съм помагал на много от клиентите си през последните почти 11 години. Групирал съм ги в две основни точки: намаляване на облагаемия доход, заработен през 2016 година; запазване на по-голяма част от парите, които бихме платили за данъци, и намиране на начини да добавим растеж и лихва върху тях с течение на времето.

Някои от тези стратегии са насочени основно към хора, които работят за себе си или имат свои собствени бизнеси, други пък могат да се използват от хора, които работят за компания или голяма корпорация. Има за всички по нещо. Нека също така добавим, че много от тези стратегии са плод на взаимната работа между финансов съветник като мен и вашия данъчен консултант. Затова, ако някоя от стратегиите ви хареса, моля, съгласувайте я както с мен, така и с данъчния професионалист, с когото работите, за да могат нещата да са напълно точни и ясни.

 СТРАТЕГИЯ №1: TRADITIONAL IRA

Това е определено една от най-широко разпространените финансови стратегии, които много от нас използват, за да намалят голяма част от своите облагаеми доходи през предходната година. Тя позволява приспадането на допълнителни $5,500 ($6,500 за хора над 50-годишна възраст) от данъците, след като вече са извадени разходите, които се квалифицират през годината като част от бизнеса ви.

Прилагайки тази стратегия, създаваме пенсионен фонд, който може да бъде използван след 59 и половина годишна възраст. Това дава възможност за много агресивен растеж през годините. Затова е важно да не отивате в банката, когато отваряте такъв вид сметка, а да се обърнете към лицензиран финансов консултант, какъвто в случая съм аз. В моментното си състояние банките не желаят да обслужват инвестиционни сметки под $50,000 и фондовете, които предлагат сметки под тази сума, не генерират почти никакви лихви и дивиденти, те просто седят там и са изяждани от инфлацията през годините.

Когато се подготвя такава стратегия, е изключително важно да се изберат правилните фондове, за да има потенциал за растеж през годините, в които сме скрили от данъци тези пари. След като се пенсионирате и искате да използвате тези пари, част от тях и лихвите, натрупани през годините, ще бъдат обложени с данък. Това ще зависи от доходите ви по време на пенсия. Като правило ние смятаме, че те ще бъдат по-ниски от тези, когато активно работите, и следователно можете да опазите тези пари от доходите, които дължите в момента.

Ако вземем например 40-годишен човек, който иска да приспадне от данъците си $5,500 на година и използва тази стратегия със средна възвръщаемост от 8% от растеж, дивиденти и капитални печалби през следващите 25 години, той би имал $495,377 на 65-годишна възраст. През тези 25 години той ще е вкарал точно $137,500 и ще е получил от пазара $352,376. До момента тези пари са били спасени от данъци, но в момента, в който започне да дърпа от тях като допълнение към пенсията си, част ще бъдат обложени според дохода.

Трябва да се поясни, че от тези пари може да взема предварително без наказания само ако става въпрос за закупуване на първо жилище, образование или загуба на работоспособност по медицински причини. Ако тези условия не са спазени и пари от този фонд са изтеглени и не са върнати обратно в 60-дневен срок, то те биха били обложени с данък за дадената календарна година и също така би било добавено 10% допълнително наказание на използваната сума.

Това е много важно и трябва да се вземе под внимание. Ако се използва правилно тази стратегия, тя може да ни донесе много позитиви в краткосрочен и дългосрочен план. Какво вече споменахме, тези фондове могат да се използват от хора, които имат собствен бизнес, работят за себе си или за корпорации.

Продължава в следващия брой