Днес реших да споделя с вас някои основни закони в сферата на семейното финансово планиране, на които вече девет години уча приятелите и клиентите си.

1. От това, което заработвате, се научете да плащате 10% първо на себе си.

Едно от най-важните неща, които съм научил от хора, достигнали до висотите на финансовия успех, е, че преди да заплатиш на когото и да било (сметки, плащания по заеми и кредитни карти), е важно да заделиш между 10 и 20% първо за себе си. Така поставяш себе си и семейството на първо място преди всички останали задължения. Като начало започнете да депозирате определена сума всеки месец в инвестиционна програма, която да има по-добра възвращаемост от инфлацията. С течение на времето ще се учудите как бързо ще започнат да се събират пари в тази сметка.

2. Преразгледайте приоритетите си. Има една стара поговорка: Ако правиш $10 и харчиш $9, това е щастие! Но ако правиш $10 и харчиш $11, това е мизерия! Когато започваме нашия поход към финансовата независимост, трябва да знаем следната мъдрост: Не е важно колко пари получаваш, а колко задържаш при себе си!

3. Променете мисленето си за парите. Когато става въпрос за изграждане на финансова сигурност и успех, един от най-важните компоненти е начинът, по който мислим за парите. Това обяснява защо много хора, които печелят от лотарии и никога преди не са имали финансови успехи, бързо след забогатяването си губят всичко и се връщат към беднотията. Всеизвестен е фактът, че много от сегашните милионери са станали такива със собствени усилия, без да са имали наследство от дедите си. Защото са имали подход към парите. Разликата между тези две групи е в начина им на мислене. Ако си мислите, че не заслужавате да имате „много пари" или не сте достоен да имате „финансов успех", то тогава никога няма да имате такъв, защото го отблъсквате с отношението и мисленето си. Ако обаче повярвате, че сте достоен човек, който заслужава да има финансова свобода и спокойствието, което я съпътства, тогава ще увеличите неимоверно шансовете си да постигнете този така желан финансов успех. Причината е, че подсъзнанието ще ви принуди да промените навиците си и да започнете да правите повече пари, но и да работите по-отговорно с тях.

4. Променете начина си на живот. Когато избистряме финансовите си приоритети, се сблъскаме с една много трудна за повечето от нас реалност - не можем да притежаваме всичко. Много е важно да научим каква е разликата между прищевки и нужди. Нуждата е нещо, което ни трябва, за да съществуваме, и би било много трудно да живеем без него. Примери за нужди са храната и покривът над главата ни. Прищявката пък е онова, което бихме искали да имаме, но от него не зависи съществуването ни. Примери за това има много - от големи и луксозни къщи до скъпи коли и технологии, които в повечето случаи изкарват много повече пари от джоба ни, отколкото да вкарват в него. Ако искаме да постигнем финансова независимост и свобода, трябва да жертваме някои от моментните си прищевки за определен период от време. Това не би било чак толкова трудно, но в същото време е много важно за нашето финансово здраве и дългосрочно благополучие. Разбира се, има още много различни начини за постигане на финансова независимост, но всеки, който е достатъчно мотивиран в тази насока, трябва да усвои първо тези четири основни точки, преди да продължи да надгражда над тях.