След като в миналия брой ви запознах с проблема около намирането на домашен болногледач, ето още няколко важни стъпки при наемането на caregiver за ваш близък, които ще ви спестят много нерви, време и пари:

Обяснете ясно на болногледача какви са вашите очаквания. Пояснете какво точно искате да направи във всеки един ден на седмицата, във всеки един час. Има ли конкретни домакински или специални задачи, които трябва да бъдат издигнати в приоритет? Подчертайте, че социалното взаимодействие с вашия възрастен роднина стои на първо място, за да не си мисли болногледачката, че може да сложи стареца да „виси" пред телевизора цял ден, докато тя е в другата стая и си приказва с приятелките си по мобилния телефон. Липсата на комуникация за потребностите и очакванията на работодателя е най-честата причина за проблеми. Ако искате нещо да бъде направено, обяснете го в детайли на болногледача. Ако не ви харесва как се прави нещо, веднага огласете несъгласието си, вместо да си премълчите и да оставите нещата да станат по-лоши с всеки изминат ден.

Заключете всички ценности или ги преместете в дома на доверен роднина/съсед, който живее наблизо. Добре е да отворите сейф в най-близката банка и да сложите скъпите неща там. Важно е да държите под ключ чековите книжки, дебитните и кредитните карти, документите, съдържащи социалноосигурителни номера или други лични данни, както и да следите отблизо банковите сметки за всякакви признаци на кражба на самоличност.  Тези мерки са важни дори и ако в крайна сметка опознаете болногледачката, сприятелите се с нея и започнете да й се доверявате. Ако сте от по-старото поколение, знаете руската поговорка „Доверяй, но проверяй!", а по-младите сигурно са чували американската версия „Trust, but verify!".

Планирайте предварително за резервен caregiver. Най-добре е да се наемат няколко специалисти по въртящ график - вероятно един за делничните дни, един за почивните дни - ако нуждите на възрастния ви роднина са за пълно работно време. Дори ако наемете болногледач, който да живее в къщата на стареца, съгласете се, че реалистично никой не може да работи 24 часа в денонощието. Дори ако болногледачката ви казва, че иска да работи всеки ден, за да прави повече пари, всеки се нуждае от свободни дни за почивка, болнични дни или дни за посещение на лекар. От физическа и емоционална гледна точка, ако грижата за възрастния ви роднина е последователна, предоставена от caregiver, който го познава и е подходящо обучен за специфичните нужди на стареца, няма нищо по-добро от това.

Посещавайте дома на близкия си в различни дни и часове. Ако вие лично нямате възможност да наглеждате възрастния си роднина всеки ден, намерете приятели или членове на семейството, които ще могат да се появяват в къщата на стареца без предупреждение в ралични дни/часове, за да се уверите, че болногледачката си върши работата и че възрастният човек е щастлив и се чувства в безопасност.

Какви разходи можете да очаквате, ако планирате да наемете caregiver?

Всекидневен болногледач в къщата на нуждаещия се старец е скъпо удоволствие. Домашните грижи струват около $18-19/час. Ако се изисква "лична хигиена" - помощ за къпане, обличане и/или използване на тоалетната , курсът на час варира според региона и може лесно да достигне 25 или повече долара на час в градовете с по-висока цена на  живеене. Агенциите обикновено имат изискването да наемете caregiver за минимум четири часа на ден. Денонощна грижа от болногледач, който живее в къщата на клиента, струва средно около $350 на ден, почти три пъти цената на типичния старчески дом (nursing home). Може да има и допълнителни разходи, свързани с промени в жилището - например построяването на рампи и премахването на прагове, за да се позволи достъп на инвалидни колички; инсталирането на вана с лесен достъп; монтирането на парапети в целия дом, за да може старецът да се придвижва, без да пада; та дори и добавянето на още една на спалня за live-in-caregiver (болногледач, който живее в къщата на клиента). Да, това начинание няма да е евтино, но си заслужава, за да направите щастливи последните години от живота на възрастния ви роднина, стига да можете да си позволите сериозните разходи.

Не забравяйте да си набавите и следващия брой на любимия си вестник, за да научите откъде можете да намерите финансова помощ за наемането на болногледач за ваш близък.