Продължение от миналия брой

Днес продължаваме да говорим за правилното изграждане на финансовата ни къща. След четирите стъпки от миналата седмица ето още няколко, за да видим дали има нещо ново, което не знаем, и до каква степен ще можем да се възползваме от системата в тази държава, за да я направим печеливша за нас и семействата ни както тук, така и в България.

Стъпка  5: Елиминирайте заемите си

Това може да се окаже ключът към щастието на всеки един от нас в капиталистическата система и нашият билет към свободата. Заемите ни към кредитни карти, банки и автомобилни компании контролират живота ни, но ние упорито продължаваме да затъваме в тях. И го правим, подведени от емоцията да имаме винаги най-новото обзавеждане за дома ни и последния модел на любимия ни автомобил, без дори да се замислим за момент, че това ни прави роби на системата. От тези евентуални лихви, колкото и малки да ни ги представят понякога, се храни голяма верига от хора, която има за цел да ни постави на колене всеки път когато бръкнем в джоба си, за да използваме новата си кредитна карта!

За да изплатим кредитите си, просто трябва да спрем да взeмаме нови. Моята роля като финансов съветник е да помогна на клиентите си да изготвят бюджет, с който спокойно могат да посрещнат основните си нужди, без да прибягват до ненужни покупки и използване на кредит. След това трябва да се подготви програма, която да изплати сегашните им задължения с възможно най-малко пари и в най-кратък период от време. За целта използвам програма, ускоряваща процеса при същите (или по-малки дори) вноски, c ефекта на „снежна топка" - намалява времето на изплащане и съответно лихвите по заема. Кредитните плащания са и винаги ще бъдат основните ни финансови задължения в Америка и ако успеем да ги поставим под наш контрол, то тогава животът ни ще е изпълнен с много повече усмивки и щастливи моменти с хората, които обичаме. Не е ли това една от причините, поради която сме избрали живота в странство?

Стъпка 6: Спестявайте пари за пенсиониране

Фактът, че може би над 150 души се свързаха с мен с много интересни въпроси и лични премеждия за пенсионното им осигуряване, показва, че това е най-горещата тема за момента. За по-младата генерация - 20-40-годишните читатели, препоръчвам да забравят за Social Security и незабавно да започнат да мислят за 401К или да си отворят Roth IRA. Илюзията, че социалното пенсионно осигуряване ще е тук за нас, си остава една голяма илюзия и няма време за губене, освен ако не планирате да работите до края на живота си.

Стъпка 7: Спестявайте за образованието на децата си

Образованието на децата е другата основна причина, поради която мнозина поемат тежестта, наречена „емигрантски живот". Дори с добрите ни намерения обаче една такава мисия е обречена на финансов провал, ако нямаме правилната информация откъде и как да набавим нужните средства, за да можем да избегнем заеми, лихви и стрес. В тези случаи отново е нужен план за това колко години има до започването на евентуалния колеж или университет и какъв процент от цялото образование бихме искали да платим за децата си, а също какъв процент бихме искали да дойде от стипендии или заеми в зависимост от това каква специалност иска да следва вашето дете. Една от основните грешки, които повечето правят, е да отварят спестовни образователни сметки за децата или внуците в близката банка на твърде ниска лихва, без да осъзнават, че инфлацията изяжда тези пари. Решението е да се отвори специална сметка, наречена 529 Education Plan, която да бъде инвестирана в правилните взаимни фондове и наблюдавана от специалист, лицензиран в тази област, какъвто съм аз например.

Стъпка 8: Създайте нови начини за получаване на доход

Липсата на информация е голям проблем за имигрантите. Някои предпочитат да работят за компании, където търсят нужната сигурност, за да покриват сметките си; други се впускат с главата напред да отварят и развиват собствен бизнес, гонейки тяхната американска мечта. В която и от тези две категории да попадате, мотивът със сигурност е да се изкарат възможно повече пари. Много от клиентите ми се оплакват от работата си, защото не им доставя удоволствие и не им се заплаща толкова добре, колкото биха искали. В такъв случай съветът ми е да седнете и да се замислите какво точно ви прави щастливи и ви кара да се усмихвате. След това се поразтърсете из интернет дали някой прави пари от това, което ви допада. След това, без да напускате сегашната си работа, започнете „бавно, но славно" да практикувате своето приятно хоби като нов занаят. С течение на времето ще разберете различните тънкости на този занаят и ще прецените дали може да направите кариера от него, или просто искате да го използвате, за да си докарвате малко повече доходи, забавлявайки се настрана с това.