Ето още няколко стъпки, които е необходимо да предприемете, за да сте сигурни, че сте избрали най-добрия старчески дом. Малко хора са запознати с факта, че повечето подобни домове наемат временни медицински работници (agency nurses). Подобни медицински сестри идват обикновено от агенция, осигуряваща персонал за различни компании. Те постоянно се местят от едно място на друго и нямат достатъчно време да опознаят живеещите в дома или да създадат топла приятелска връзка с тях. Затова е хубаво да изискате от избрания от вас старчески дом подобна статистическа информация. Вижте колко процента от работната ръка в дома е осигурена от агенция за персонал. Ако е повече от 20%, това не е място за вас.

В случай че вашата майка/баща се нуждае от рехабилитация, поискайте да видите отдела за физиотерапия. Изглеждат ли съоръженията модерни и разнообразни? Попитайте лекарите дали родителят ви ще се нуждае от някакъв специален уред за рехабилитация и проверете дали този дом има подобно съоръжение. Осведомете се дали физиотерапевтите са служители на дома, или са наети от външна агенция. Ако рехабилитаторът е част от персонала на дома, то вероятността да се отнася с клиентите си с уважение и топлота е много по-голяма, отколкото ако е някой временен работник, който е там за две седмици и не се интересува дали болният ще има някакво подобрение.

Статистистическите допитвания доказват, че за хората, живеещи в старчески домове,  най-важното условие е възможността за личен живот, за уединение, когато го желаят. За съжаление повечето домове не предлагат частни стаи. Стаите са все с по две легла, а тези с по едно струват доста скъпо. Ако не можете да си позволите да плащате за лична стая, посетете няколко заведения и вижте как са организирани двойните им стаи - някои нямат никакво разделение между двете легла, някои предлагат завеса, а други имат сериозна разделителна преграда от тавана до пода, която осигурява възможно най-добро уединение.

Трябва да сте наясно, че колкото по-често посещавате баща си/майка си, толкова по-добре ще се отнасят служителите на дома с тях и толкова повече внимание ще им обръщат. Ако живеете много надалеч, помолете приятел или роднина да ходи често на посещения - може да е само за 15-20 минути, но честотата на визитите е особено важна. Непременно се запознайте с персонала и всеки път, когато отидете на свиждане, говорете с тях - дори и да им зададете само един въпрос. Това доказва, че се интересувате живо от състоянието на роднината си и няма да позволите той/тя да бъде малтретиран или игнориран. Разбира се, бъдете много учтиви в разговорите си със служителите и не ги нападайте с безбройни въпроси. Идеята е персоналът да види, че сте заинтересувани от състоянието на родителите си, а не да си мислят, че сте една досадна конска муха, от която нямат търпение да се оттърват.

Старческите домове не могат легално да изхвърлят майка ви/баща ви, ако финансовите им средства са изчерпани и единственият начин да платят на дома е чрез Medicaid. За съжаление законът постановява, че ако здравето на даден пациент изведнъж значително се влоши и домът няма необходимите възможности да се погрижи за лечението на новото заболяване, заведението може да изхвърли болния. Домовете с лоша слава изчакват да приберат всичките пари на възрастния човек и когато той/тя не може повече да плаща и трябва да прибегне до помощта на Medicaid, заведението си измисля, че състоянието на родителя ви се е влошило и те не могат повече да му помогнат, така че той/тя трябва да си замине. Всеки щат има агенция, която отговаря за подобни учреждения. Може да се оплачете там и те могат да наредят на дадения старчески дом да приеме роднината ви обратно. Но наистина ли искате майка ви/баща ви да е в подобен дом, където не се интересуват от нищо друго освен от парите им и където вече веднъж са опитали да се отърват от него?

Един от най-сигурните начини да проверите добрата репутация на дадено заведение за възрастни хора е да посетите уебсайта на Medicare, където може да сравните различни домове. Medicare.gov/nursinghomecompare оценява всеки дом, сертифициран по програмите на Medicare и Medicaid, като 5 звезди е най-високият ретинг. Не се занимавайте с учреждения, които са получили по-малко от 4 звезди.