,,Обаждам се пак за майка ви. Сега се опитва да организира комунистическа партия сред останалите. Как да постъпим?”

Зная, че българите не са много запалени по идеята да завършат живота си в старчески дом или пък да пратят родителите си там. Мисля, че това отрицателно отношение се е формирало от лошата репутация на подобни заведения в България, както и поради дългата традиция в българската култура, задължаваща децата да се грижат за родителите си, когато остареят. От имигрантска гледна точка обаче т.нар. nursing homes не изглеждат така зле. Най-вероятно нямате много роднини тук и няма кой да ви помага с гледането на възрастните ви родители. А ако сте дошли в САЩ в младите си години или пък сте родени тук, вярвам, че сте се интегрирали в американския начин на живот доста сполучливо, независимо че родителите ви са били родени в България. И - за лошо или за добро - старческите домове тук са норма. Просто стилът на живот в САЩ налага широкото разпростарнение на nursing homes. Разстоянията са огромни, а обикновените хора като вас и мен не могат да си вземат повече от две-три седмици платен отпуск на година. Медицинските разходи по болен възрастен човек и продължителните домашни грижи изискват сериозни финансови средства. Ето защо за много от американците старческият дом няма отрицателна нотка, а напротив - възприема се като нормален завършек на пътя им - когато не могат повече да карат кола и да се обслужват сами, а децата им живеят надалече и нямат големи къщи да ги приберат при себе си или да им наемат всекидневна гледачка/медицинска сестра. Независимо дали сте се замисляли за nursing home за родителите си или за вас самите (един ден), добре е да сте наясно как да изберете хубав дом, където парите ви ще са похарчени с положителен резултат.

Една от най-привлекателните характеристики на nursing homes в САЩ е възможността на много хора от почти същата възраст да прекарват заедно свободното си време, като участват в най-различни забавления и игри. Това е особено атрактивна черта за вдовици/вдовци, които биха се чувствали изключително самотни и тъжни в празната си къща, пълна със спомени за починалия/лата съпруг(а). Ето защо е изключително важно да се запознаете с графика на дейностите, планирани за всеки един ден в съответното  заведение, което разглеждате като потенциален бъдещ дом за себе си или за своите родители. Посетете дадения nursing home няколко пъти по време на различните планирани развлекателни дейности и проверете дали наистина се провеждат, както пише в графика. Важно е да видите със собствените си очи дали живеещите там се забавляват, или основната дейност във въпросното заведение е седене и втренчване в една точка на стената. Разбира се, няма нищо лошо в това, ако възрастните хора седят - но какво точно правят, докато седят? Ако си говорят или играят карти/шах/табла/бинго/различни игри и изглежда, като че ли се забавляват - това е вашето място! Ако обаче забележите, че всички дейности са организирани близо до офиса на медицинските сестри и седналите старци безмълвно са се втренчили в един телевизор - бягайте и не поглеждайте назад!

Друга много важна характеристика на nursing homes е добрата готвена храна, която предлагат на живеещите там. Разбира се, всяко заведение може да ви даде красива брошура с впечатляващи снимки. Посетете дома по време на няколко различни хранения - сутрин, на обяд и вечер. Вижте как изглеждат ястията и попитайте хранещите се дали им харесват манджите. Трябва да сте наясно, че по време на хранене служителите на заведението са най-стресирани и под най-голямо напрежение. Забележете как се отнасят с клиентите си - ако са груби и безцеремонни, този дом не е за вас. Ако се отнасят приятелски и с уважение към подопечните си по време на храненията, значи атмосферата в дома като правило е приятна и служителите се държат добре с възрастните хора през цялото време.

Не забравяйте да се разходите из коридорите и да надникнете в стаите, чиито врати са отворени. Вярвайте на носа си. Как са общите помещения, тоалетните, коридорите, стаите? Помирисвате ли нещо отвратително (като урина например) или пък много тежка миризма на белина? Заведението може да направи всичко да изглежда подредено и хубаво на пръв поглед, но е трудно да се замаскират лошите миризми. Разбира се, при болни възрастни хора може да има случаи на напикаване, а и дори по-лошо, но ако всичко не се почисти веднага и матраците и чаршафите не се сменят на момента, стаята започва да мирише ужасно. Разбира се, че не желаете подобно немарливо отношение от страна на служителите - независимо какво ви обясняват, напускайте веднага този миризлив дом.

Не забравяйте да си набавите и следващия брой на любимия си вестник, където ще разгледам още няколко стъпки, които е необходимо да предприемете, за да сте сигурни, че сте избрали най-добрия nursing home за вашите пари.