Парична грешка N1: Използвате дебитната си карта, за да платите за бензин, за електроуреди, да вземете кола под наем, да резервирате хотелска стая или да закупите каквото и да било онлайн.

Купете кафе с дебитната си карта, $3 ще бъдат приспаднати от вашата чекова сметка и това ще е краят на историята. Но ако заредите колата си за $30, бензиностанцията може да наложи $80 „задържане" върху чековата ви сметка за няколко дни, докато станцията оправи счетоводството си и съобщи точната сума на вашата банка. Въпреки че имате в чековата си сметка $50 повече от сумата, която сте изхарчили, за да заредите бензин, финансовата институция може да ви удари с такси за overdraft (дефицит, причинен от изтеглянето на повече пари, отколкото имате) за последващи покупки. Така че, ако наистина сте останали само с $80 в сметката си и закупите гореспоменатото кафе за $3, след като заредите бензин за $30, банката може да ви наложи такса за $35, защото бензиностанцията е „блокирала" $80 в сметка ви и в очите на финансовата институция вие сте изтеглили $3 повече, отколкото има в сметката ви. Т.е. това кафе ще ви струва не $3, а $38.

Най-лошият ход е да направите резервация за хотелска стая с дебитната си карта, но да платите крайната сметка с друга карта. Банката може да запази „задържането" на определени суми, наложено от хотела, до 15 дни - без да подозира, че сте платили с друга карта. Резервирайте четири нощувки за $250 в дадена стая и не забравяйте за непредвидените разходи (хотелът може да "блокира" очакваните от тях суми, които ще изхарчите в минибара, или очакваните допълнителни услуги, които те преценяват, че ще използвате) и можете да загубите достъп до $1,100 от собствените си пари за половин месец.

Какво е по-добре да направите? Използвайте кредитната си карта. Освен че няма да ви бъде наложен „запор" на чековата сметка, ще получите и допълнителна защита от кредитната компания - разширени гаранции, застраховка за пътуване и възможността да откажете дадено плащане (или да вземете парите си обратно), ако не получите това, за което сте заплатили.

Парична грешка N2: След настъпването на финансовата криза сте прехвърлили спестяванията си  в „безопасни" инвестиции.

Има три вида риск: пазарен, инфлационен и емоционален. Всяка инвестиция е обект на най-малко един от гореспоменатите. След последната рецесия повечето хора разбират що е то пазарен риск. Инфлационният риск включва покупателната способност на долара, която се свива с течение на времето. Така например през 1971 г. бихте могли да закупите един „Кадилак" за около $7,000. Днес ще се охарчите поне с $45,000 за модерния вариант на същата кола. Емоционалният риск обаче може да бъде най-опустошителният и е най-трудно да се контролира. Сигурно ви е дошло до гуша да слушате нравоученията на инвестиционните експерти, които винаги съветват да не изпадате в паника, когато цените на фондовата борса паднат, ето защо това е толкова важен урок.

Положението на фондовия пазар започна да става наистина страшно около октомври 2008 г. The Dow падна близо 700 пункта само за един ден. Нищо чудно, че инвеститорите извадиха близо 31 милиарда щатски долара от акции през следващите пет месеца точно преди пазарът да удари дъното. Какво се случи с инвеститорите, които изпаднаха в паника? Според анализ на Vanguard, ако всеки беше вложил тези пари в брой в спестовни сметки, те биха били на стойност 31 милиарда и десет милиона щатски долара към март 2012 г. Ако всички тези инвеститори бяха сложили изтеглените пари в облигации, те биха направили 38 милиарда щатски долара. А ако просто бяха останали на фондовия пазар, ако не си бяха извадили парите от акции? Към март 2012 г. те щяха да имат 63 милиарда щатски долара. Сигурна съм, че ако Vanguard направи същия анализ към днешна дата, парите ще са близо 100 милиарда, тъй като цените на акциите (средностатистически) вървят непрестанно нагоре от 2009 г. насам. Така че, ако сте продали вашите фондови инвестиции при удрянето на финансовата криза, вие сте заключили загубите си. Не само че сметката ви не е нараснала, но в действителност най-вероятно сте загубили покупателната способност на парите си благодарение на инфлацията. Ако сте стиснали зъби и не сте докоснали акциите си, най-вероятно сте удвоили, ако не и утроили парите си.

Какво е разрешението? Казвала съм го много пъти: Трябват ви акции, за да гарантирате благоденствието си. Един от вариантите за нервни инвеститори е да използвате целеви взаимен фонд с предварително определена година на пенсиониране (Target-date fund), който автоматично ще започне да намалява пазарния риск, колкото повече се доближавате до плануваната година на пенсионирането си.