Отглеждането на едно дете в Америка не е евтино. Според Министерството на земеделието на САЩ (USDA) средностатистически цената е $241,080, за да се отгледа дете от раждането до 17-годишна възраст (завършване на гимназия). И забелязахте ли? Това зашеметяващо число дори не включва висше образование! Ако искате да помогнете на децата си да платят за университет, трябва да сте наясно, че колежите постоянно увеличават цените си. За 2012-2013 г. средният разход на година за четири години щатско училище (ако сте жител на същия щат, в който учите) е $17,860 (обучение, такси, стая, учебници). За четири години частно училище средният годишен разход е $39,518 за 2012-2013 учебна година.

Ето защо е нужно да започнете да проследявате какво харчите всеки месец за всичко - от бебешката храна до жилището и медицинските разходи. Разбирането на вашия паричен поток от момента, в който имате деца, е от решаващо значение за способността ви да отговорите на нарастващите разходи по отглеждането на децата и едновременно с това да успеете да спестявате за бъдещето си. Има няколко стъпки, които може да следвате, за да запазите вашите финанси от дерайлиране, докато децата ви растат.

1. Очаквайте и се подгответе за новите разходи.  Много хора откриват, че когато семейството им порасне, изведнъж се оказва, че имат нужда от по-голяма къща, което обикновено означава по-висока ипотека. Ето защо се налага да намалят разходите, които не са от първа необходимост. Или може би е по-изгодно един от вас да напусне работа, за да се посвети на децата. Ако и двамата искате да работите, разходите за детска градина или домашна гледачка са сериозни. Имайки предвид гореизброеното, започнете да съкращавате несъществените разходи в бюджета си, така че да можете да спестите за бъдещите нужди.

2. Имайте спешен фонд. Най-разумно е да имате спестени суми, равняващи се на осем месеца до година от разходите ви за живеене. Един лесен начин да се създаде фонд за извънредни ситуации е да имате спестовна сметка, в която работодателят ви да вкарва пари автоматично всяка седмица - отделна от разплащателната ви сметка; сметка само за спешни случаи.

3. Не купувайте твърде голяма къща. Жилището е най-големият разход за отглеждането и възпитаването на всяко семейство според американското Министерство на земеделието. Въпреки че е важно вашият дом да може спокойно да приюти растящото ви семейство, не купувайте по-голяма къща, отколкото ви е нужна. Уверете се, че вашата ипотека е не повече от 30% от заплатата ви, а и вземете предвид другите месечни сметки. Много хора не изчисляват като част от къщните разходи данъците за имота, комуналните услуги, ремонта, застраховката. А тези разходи могат бързо да надхвърлят 10% от заплатата ви, ако си купите твърде голямо жилище. Ако наистина се нуждаете от доста по-голяма къща, помислете внимателно за вашето местоположение. Издържането на едно семейство струва най-много в градовете в Североизточна Америка, следвано от градовете в Запада и Средния запад. Семейства, които живеят в южните щати, имат най-ниските разходи - най-вероятно защото разходите за жилищно настаняване и грижи за децата и тяхното образование струват най-малко в южните щати според същото това Министерство на земеделието.

4. Пазете това, което имате. Когато някой друг е зависим от вашите доходи, за да преживява, необходимо е да си закупите застраховка „Живот". Обикновено колкото по-млад(а) и по-здрав(а) сте, толкова по-евтина ще е вашата застраховка. За да защитите семейството си, най-добрият вариант са срочните застраховки „Живот" (term life insurance). Ако работодателят ви не предлага застраховка за инвалидност, най-добре е да закупите своя собствена. Тази защита може да бъде от жизненоважно значение, ако нещо ви попречи да работите и да изкарвате прехраната на семейството за продължителен период от време.

5. Спестявайте за колеж. Сложете времето на ваша страна, що се отнася за разходите за висше образование. Ако започнете веднага, след като детето ви е родено, дори и да спестявате малки суми всеки месец, за 18 години можете да изградите сериозен фонд за колежа на чедото си.  Един от най-добрите варианти е спестяване в 529 план - заради данъчното предимство.  Парите, които сложите в този план и после изтеглите с цел обучение, такси, настаняване, храна, учебници, както и някои други разходи, са освободени от федерален данък върху доходите.  Разбира се, аз винаги съм казвала - вашето бъдеще е на първо място! Ако не спестявате достатъчно за собствените си пенсионни години, изобщо не се замисляйте за спестяване за децата си - те имат цял живот пред себе си, могат да вземат образователни заеми и да ги изплащат, като си намерят работа. Но ако вие нямате достатъчно пари да се пенсионирате - какво ще правите? Ако сте болни, как децата ви ще ходят в колеж, ще ходят на работа и ще се грижат за вас? Така че, за да не се превръщате в бреме за децата си - погрижете се за собственото си пенсиониране, преди да започнете да спестявате за висшето образование на децата си. А какво ще стане, ако спестявате за университет и после децата ви не отидат да учат? Най-добре слагайте пари в Roth IRA - ако се окаже, че сте спестили достатъчно за себе си, когато дойде време чедото ви да ходи в колеж, може да изтеглите от Roth IRA, за да му помогнете с разходите по висшето образование. Но само ако първо сте спестили достатъчно за себе си!