Преди време работих почти 6 пълни години в една и съща компания, където бях събрала прилична сума в моя пенсионен 401К план. След като напуснах работа, смених адреса си и от близо две години не съм получавала никаква информация за пенсионния ми план и как се движи. Притеснителното е, че компанията, за която работих, вече не съществува и няма на кого да се обадя, за да попитам какво става. Дали пък, след като фирмата е закрита - или по-точно фалирала, с моя бивш работодател не се е изпарил и пенсионният ми план? Възможно ли е това и какво може да се направи?

Страхотен въпрос. Тук няма абсолютно никаква причина за притеснения, спокойно. Вашият пенсионен план не се е изпарил! Парите, които вие и работодателят ви сте заделяли, се намират в различна компания, която най-вероятно все още се грижи за тях. Това се нарича „администратор" и той е отговорен за фондовете, в които са инвестирани тези пари, които по принцип нямат абсолютно нищо общо с вашия работодател.

Разбира се, има и някои редки случаи, в които всичките пари се инвестират само и единствено в акции на работодателя и тогава наистина те биха били напълно изгубени, ако дадената фирма вземе, че фалира. Затова винаги съветвам моите клиенти, които са в подобна ситуация, да не инвестират повече от 10% от парите си в една-единствена компания, колкото и да я обичат и колкото и да я познават. Но не мисля, че ситуацията при вас е такава и съм сигурен, че парите ви са на сигурно място при администратора, който се е грижи все още за тях. В най-лошия случай той може да е бил сменен, но парите ви не са изчезнали, просто трябва да се проследи нишката им.

Първото нещо, което трябва да се стори, е да се намери някое от старите писма, които сте получавали в миналото, и така да се види коя е инвестиционната компания, която администрира вашата сметка. След като я намерите, можете да се обадите и чрез вашия социален номер те биха ви помогнали да откриете сметката си и какви са наличните пари в нея.

В ситуации като тази аз лично съветвам хората да прехвърлят парите си в личен пенсионен фонд - IRA (Individual Retirement Account), който дава по-голяма свобода на действие, потенциално по-добри и качествени фондове и много по-голям избор от различни такива. Не на последно място, когато отварям такива фондове за хората, аз лично се старая да им помагам да разберат рисковете и позитивите на различните видове инвестиции и да изберем тези, които биха работили най-добре в тяхната ситуация.

За съжаление обаче това не се случва често, когато става въпрос за 401К, и повечето от хората нямат достъп до специалист очи в очи, който може да им помогне за тези важни финансови решения.

Ако имате нужда от помощ при връзката с администратора, ще се радвам да ви помогна и асистирам. Нека се погрижим заедно оттук нататък да нямате такива притеснения!

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви е била полезна. Ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Ако имате други въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон - (224) 522-2413, или на електронната ми поща [email protected]. Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация от понеделник до четвъртък между 9 сутринта и 7 ч. вечерта, а в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга е възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.