Здравейте отново, скъпи приятели! След като през миналата седмица се запознахме с три много важни принципа, които трябва да следваме, когато сме готови да закупим собствено жилище, днес е време да завършим с още четири съвета по темата.

Съвет №4: Ако не можете да си позволите 15-годишен заем, жилището не е подходящо за вас. В 90% от случаите сред българското общество в Чикаго се забелязва тенденцията хората да се насочват към 30- или дори 40-годишни заеми. Това само по себе си предвещава голяма финансова опасност и риск. Първият проблем е продължителността на такъв вид заеми, които ни подлагат под икономически риск и ако загубим работата си или доходите ни намалеят в този период от време, което е почти неизбежно, не е изключено да се озовем на улицата след определен брой години, прекарани като примерни платци.

Вторият проблем, който е може би още по-притеснителен, е, че съотношението в плащанията на главницата и лихвата по даден заем е от изключително голямо значение, защото то ни помага да разберем какво всъщност изплащаме с месечните си вноски. Например, ако изтеглите заем за 30 години, ще ви отнеме цели 23 години преди съотношението между лихвата и главницата в плащанията да се изравнят. Това значи, че ако например плащате $1,000 на месец за заема, ще отнеме цели 23 години да разпределите $500 на главницата и $500 на лихвата. Но ако вземем 15-годишен заем, съотношението лихва-главница се изравнява още на 2-рата година.

Какво да направите?

Най-добре е да вземете 15-годишен заем, а ако не можете да си го позволите, то по-удачно е да живеете под наем поне за момента. Другото позитивно следствие от 15-годишния заем е, че ви дава възможност да намалите риска от икономически трусове като загуба на работа за по-кратък период от време, което съответно намалява и риска да загубите дома си вследствие на загуба на доход. Много от хората, с които съм говорил, си мислят, че ако вземат 15-годишен заем вместо 30-годишен, ще плащат двойно повече пари, но това не е истина! Да, плащането ще е малко по-високо в зависимост от сумата на заема, но в никакъв случай двойно.

Съвет №5: Не гадайте. Настоявайте всички детайли да бъдат представени от продавачите в писмен вид. Не се изненадвайте, ако видяното при първия оглед на жилището и това, което намирате при последния оглед, преди да финализирате заема си, се различават. Мнозина предполагат, че кухненските уреди, пералните, сушилните и всички тези удобства, които са на разположение в момента, в който си харесаме новия дом, ще са там и когато се нанесем. Това в голяма част от случаите не е така. За да сте сигурни в детайлите, поискайте всичко в писмен вид дори преди още да сте започнали преговори с продавачите, иначе рискувате да сте дълбоко разочаровани и още по-дълбоко разорени финансово, ако се наложи да купувате и чисто ново оборудване. 

Какво да направите?

Прочетете внимателно всички условия по предварителния договор и ако нещо в него липсва, настоявайте то да се добави. 

Съвет №6: Не прескачайте инспекцията. Дори потенциалният ви нов дом да изглежда толкова перфектен, сякаш е излязъл от каталог, не правете грешката да прескачате инспекцията. Повечето хора често бъркат ,,инспекцията" (inspection) с оценката на стойността (appraisal), а те са две различни неща. Инспекцията установява дали има скрити дефекти в имота - теч или пукнатини, които не могат да се видят с просто око. Функцията на инспектора е щателно да прегледа всички възможни неизправности, затова всеки цент, вложен в инспекцията, е добра инвестиция.

Какво да направите?

Вземете препоръки от агента си, който ви помага с покупката на недвижимо имущество, а също от приятели, които са минали през този процес и живеят недалеч от квартала, в който търсите имот.

Съвет №7: Илюзия е, че чисто новият дом означава и чисто нова околна среда. Преди години имах клиенти, които живееха в един от южните квартали на Чикаго - Бриджвю. Те си купиха чисто нова къща за около $600,000. Веднага след това продадоха комфортната ,,Тойота" и я смениха с чисто ново BMW 750 L. Последва и чисто ново кухненско обзавеждане с последните технологии; няколко нови плазмени телевизори за всяка стая (че дори и една от тоалетните) и абсолютно чисто нова, по последна мода холова гарнитура. Всички тези ,,играчки" източиха с $80,000 кредитните им карти. Накрая се наложи да им помагам да съберат дълга си по картите със заема по къщата, за да намалят високите лихми.

Какво да направите?

В началото се доверете на добрите си стари мебели. Като поживеете малко в новия си дом, тогава направете план какво ви трябва и започнете да спестявате, за да си го купите. По-добре се обзавеждайте с години, отколкото години наред да изплащате лихви по ,,смъртоносните" кредитни карти.