Как да започнем успешно новата 2019-а? Какъвто и да е отговорът на този въпрос, аз знам, че повечето от нас винаги ще имат възможност за развитие относно житейските навици, които сме придобили с течение на времето. Това се отнася също и за парите ни, тъй като нанесените щети от рецесията през 2008-а са все по-малко забележими за повечето от потребителите, а през изминалите 7-8 години видяхме повече хора отново да се чувстват все по-комфотно в магазините и моловете, но видяхме някои, които все още едва свързват двата края. Така че днес реших да ви дам някои примери за финансови стратегии, които съм наблюдавал при работата си с хората през последните тринадесет години за това как можем да добавим допълнителна стойност към нашия финансов план и стратегия.

  1. Разберете какво е вашето реално финансово състояние в цифри
Първата и най-важна стъпка, когато работя с моите клиенти, е, преди да започнем каквото и да било, да изготвим финансова стратегия, като се започне от това къде са в момента и към каква посока искат да поемат в краткосрочен и дългосрочен план, например след няколко години или по време на пенсиониране в бъдещето. Първата стъпка от този план е да разберем колко всъщност е тяхното реално финансово състояние в цифри. Това е просто едно изчисление на всичките ни активи (неща, които в момента притежаваме като собствени парични средства, инвестиции, стойността на един имот и др.) минус всички пасиви (всичко, което дължите – дългове по кредитни карти, ипотека, заем за автомобил). Това е много важна стъпка към създаването на финансов план, защото една от основните ни цели е да увеличим цифрата, представяща реално нашето финансово състояние, и това се постига най-лесно чрез намаляване на пасивите, които имаме, и увеличаване на активите, които повишават стойността си с течение на времето, или дохода, който получаваме от тях на месечна или годишна основа. И това е нещото, което искаме, нали? Въз основа на моя опит около 90% от хората, на които съм помагал през годините, си нямат никаква представа какво е тяхното реално финансово състояние, когато за пръв път сме се срещали, и това е основната причина, поради която техният финансов план бе обречен на провал, ако заедно не бяхме направили нужните промени.
  1. Спрете безобразното харчене с кредитните карти
Единственият начин да изплатим кредитните си задължения и карти е да спрем да ги използваме и да се научим как да използваме "пари в брой” или дебитната си карта по най-ефективния начин. Бих ви препоръчал всеки път, преди да тръгнете към кварталния магазин или големия търговски център, да спрете до вашата банка или банкомат и да вземете пари в брой – точно толкова, колкото ще ви трябват според вашия бюджет. Оставете кредитните си карти си у дома. В интерес на истината аз имам още по-добра идея за вас, което звучи като най-добрата финансова рецепта, която може би ще чуете през 2019 година – вземете една найлонова торбичка, напълнете я с лед и вода и пуснете кредитните си карти вътре. Затворете торбичката и я поставете във фризера си, докато... тя е замръзне напълно! Направете снимка на вашето "творение" и покажете на всичките си приятели колко сте смели и, разбира се, можете на шега да се подигравате на тях всеки път, когато ги видите да  използват своите "зли кредитни карти". Това ще бъде една забавна игра, която можете да играе през новата година, а също така и прекрасен начин да забравите или да промените старите си навици. Ако обаче ние самите трябва да сме напълно честни със себе си, истинските ни проблеми с кредитните карти не идват от банката или от самата кредитна карта, а от силата на нашия характер. Всяка една зависимост сама по себе си е зародена от липсата на воля и характер, следователно, ако искаме да спрем да затъваме по кредитни карти – ние трябва първо да заздравим характера си и да сме наясно с реалните ни нужди. Аз имам много приятели, които използват много отговорно кредитните си карти и получават огромни ползи от тази тяхна отговорност във вид на точки и други награди, но те са наградени за силата на характера и финансовата си дисциплина. За жалост, това са само около 5% от хората в Америка (а може би и в света) и банките отлично знаят това. Затова се възползват от липсата на финансова дисциплина у останалите 95%, за да прибират ОГРОМНИ печалби от лихвите по тези кредитни карти, наложени върху дължимите суми на своите клиенти. Продължава в следващия брой