Как бихте оценили 2014 година откъм финансовите ви цели - страхотна, добра или катастрофална? Какъвто и да е отговорът на този въпрос, винаги ще имате възможност да развиете финансовите си навици, които сте придобили във времето. Тъй като ефектите на рецесията все още са много видими, през изминалите няколко години все още можехме да забележим хора, които продължават едва да свързват двата края. По тази причина ви предлагам някои съвети за това как да добавите допълнителна стойност към финансовите си планове и страте

1. Разберете финансовото си състояние

Срещнете се с личния си финансов консултант, за да изготвите план - къде сте в момента и към каква посока искате да поемат вашите финанси в краткосрочен и дългосрочен период. Първата стъпка е да разберете колко всъщност е вашата ,,нетна стойност". Това е просто изчисление на всичките активи (неща, които в момента притежавате, като собствени парични средства, инвестиции, стойността на един имот и др.) минус всички пасиви (всичко, което дължите - по кредитни карти, ипотека, заем за автомобил). Това е много важна стъпка, защото една от основните ни цели е да увеличим нетната стойност и финансовото състояние, което се постига най-лесно чрез намаляване на пасивите. От моя опит знам, че около 90% от хората, на които съм помагал, си нямат никаква представа каква е тяхната нетна стойност и това е основната причина, поради която техният финансов план е бил обречен до този момент на провал.

2. Спрете безразборното харчене с кредитни карти

Единственият начин да изплатите задълженията си по кредитните карти е да спрете да ги ползвате. Добре е да се научите как по най-ефективен начин да плащате с пари в брой. Всеки път, преди да тръгнете към търговски център, спрете до вашата банка или банкомат и вземете пари в брой - точно толкова, колкото ще ви трябват. Оставете картите си у дома. Дори имам още по-добра идея: вземете найлонова торбичка, напълнете я, докъдето можете, с лед и вода и пуснете кредитните си карти вътре. Затворете торбичката и я поставете във фризера, докато... замръзне напълно! Тази страхотна игра хем ще можете да я играете около големи празници, хем ще забавлявате и приятелите си със ,,замразените" кредитни карти. А така ще промените и навиците си на пазаруване.

3. Заздравете спестовната си сметка

Вашият спестовен фонд трябва да има най-малко три месеца аванс от разходите. Нужно е да разполагате със спестявания във всеки един момент, в случай че колата ви се нуждае от ремонт или дори по-лошо - ако станете нетрудоспособни или безработни за определен период от време. Идеалният начин да направите това е, като започнете да плащате първо на себе си, след като вземете заработените си пари, и свържете банковия си ,,checking account" с вашия ,,savings account". След това определeте конкретна дата, на която всеки месец определена сума пари (нека това са поне 10%) се прехвърлят от checking-а в спестовната сметка. Това ще натрупа повече спестявания за по-кратък период от време и ще намали драстично стреса в живота ви.

4. Предпазете близките си от внезапна финансова катастрофа

Всяка година задължително трябва да си правите преглед на животозастрахователните полици. Последните статистически данни на LIMRA за 2013 година показват, че 44% от хората в САЩ не са застраховани. Ако вече разполагате със застраховка ,,Живот", кога беше последният път, когато сте отворили вашите документи и сте проверили условията на полицата? Нали за това плащате всеки месец? Най-малко би трябвало поне да искате да знаете за какво отиват вашите трудно заработени пари всеки месец, пък и ако имате нужда от помощ, да разберете как точно работят тези застраховки.

5. Разграничавайте ,,нужди" от ,,прищевки"

Премахнете някои ,,прищевки" от списъка си и фокусирайте вниманието си върху заделянето на повече пари в инвестиционни фондове и спестовни сметки. Знам, че повечето от нашите желания се базират на ,,състезанието" със съседите и приятелите, но нека сме честни и признаем все пак, че този ,,конкурс по пазаруване" не е една от пътеките към финансов успех. Вместо това се съсредоточете ърхув плана си и тъкмо защото вашият съсед има хубава нова лъскава кола пред гаража си, не смятайте, че семейството му е в идеална финансова позиция да си я позволи. В най-общия случай колата не означава големи спестявания или наличие на застраховка за адекватна сигурност и защита в случай на нужда. Ако ние не сме отговорни към семействата си, кой би трябвало да бъде отговорен за хората, които обичаме?