Както всеки бизнес, така и този с продажба на недвижими имоти си има своите правила. Ако ги знаем и спазваме, сделката би трябвало да се получи и да е изгодна и за двете страни. От днес в няколко броя ще ви разкажа за 12-те най-важни неща, които всеки е добре да знае, преди да пристъпи към покупка или продажба на недвижимо имущество.

1. Имотът струва точно толкова, колкото купувачът е съгласен да плати за него

Всеки може да постави етикет с цена на един имот, но само пазарът може да каже дали тя е актуална. Вие може да си мислите, че всички подобрения, който сте направили, за да изглежда имотът ви по-модерен и привлекателен за потенциалния купувач, е вложение, от което ще спечелите много, но дали наистина е така? Всички имаме различни представи за това как да направим дома си уютен и топъл, за да се чувстваме спокойни в него. Да, но много други биха смятали, че нашият дом е напрягащ, недостатъчно модерен, нефункционален и др. Затова бъдете премерени, когато правите подобрения на имот, който сте решили да продавате.

Моят съвет е да се придържате към неутралните бои както за стените, така и за пода. Това важи и за баните и кухнята, които всъщност са най-скъпите помещения в един дом. Постарайте се да са по-опростени, а не натруфени. Избягвайте тежки завеси, искрящи цветове и нестандартни мебели, ако декорацията ще е с едничката цел - продажба.

Има много фирми в САЩ, които се занимават точно с това. Дават ви дизайнерски идеи и в много случаи предоставят мебели, които да може да използвате, докато продадете имота си. Невинаги обаче трябва да вземате мебели под наем. Достатъчно е да заемете няколко неща от приятел или от собствения си дом и да ги подредите с вкус. Аз горещо препоръчвам имотът да бъде леко обзаведен, защото колкото и нелогично да звучи, когато има мебели, стаите изглеждат по-големи.

В заключение - не харчете излишни пари за прекалени ремонти, защото това, което се харесва на вас, може да не се харесва на друг и в представите на този друг той трябва да реши как да подобри имота, след като го купи, а това ще бъде свързано с допълнителни разходи за него, което автоматично ще рече, че може и да не получите цената, която искате. Дори в много случаи оценителите на имоти, които банките изпращат, могат да оценят даден имот на една и съща цена, без значение дали той е бил ремонтиран или не. Има много неща, които не е задължително да вдигат цената. Зависи от района, в който живеете. Но като пример специално мога да дам пазара в Илинойс.

Ако имате например изкопан в земята басейн, за който сте платили $15,000-20,000, това може даже да намали цената на имота ви, понеже ще стесни кръга от потенциални купувачи. Например семейства с деца и по-възрастни хора често не търсят такъв тип имоти поради риска и допълнителните разходи, с които е съпроводена такава една „екстра", като разходи за почистване, съхранение, допълнителна застраховка към имота др.

В крайна сметка, преди да пуснете имота си на пазара, седнете и се замислете кой от двата типа продавачи сте - този, който е решил да продава по-скъпо, но имотът да има насреща подобаваща самооценка, или от типа на по-премерените, които може би ще дадат шанс на тези, които искат да развият собственото си въображение.

Вторият тип купувачи например ще купят имот за $200,000 и ще направят подобрение за още $40,000 по начин, който на тях да се харесва, отколкото да платят $240,000 за имот, в който така или иначе ще имат какво още да преправят. Изборът е ваш - вие сте продавачът, но помнете, че пазарът определя цените и това как вашият агент ще процедира и каква маркетингова стратегия ще ви подготви е ключът към продажбата на имот за най-кратко време и за най-много средства.

2. Подобрен имот невинаги ще се продаде по-скъпо, но ще се продаде по-бързо

Както вече споменах по-горе, нормално е да се надявате, че ще получите обратно всеки долар, който сте платили за ремонта на жилището си. Не забравяйте, че златните дръжки, които сте поставили на вратите в дома ви и за които сте заплатили $2,000, за потенциалния купувач може и нищо да не означават. За съжаление в повечето случаи, и то, ако имате късмет, може да успеете да вземете поне процент от вложеното.

Тогава ще попитате защо всеки иска да прави ремонти и подобрения преди продажба - отговорът е: за да може жилището да се продаде по най-бързия начин. Когато вложим някаква сума, за да подобрим общото състояние на имота си, който сме обявили за продан, тогава той със сигурност ще се продаде бързо, което пък от своя страна ще ни спести пари, свързани с поддръжката му.

Останалите правила при покупко-продажба са в следващите броеве. Ако през това време имате нужда от повече информация или просто от съвет в сферата на имотите, потърсете ме на тел. 773-827-7827.

Продължава в следващия брой