сн. „Изгубената България”

След 30-дневна мълчалива процедура в Конгреса Законът за именуване на кръстовището до българското посолство във Вашингтон на името на Димитър Пешев най-сетне ще влезе в сила. Това съобщиха от градския съвет на окръг Колумбия. Церемонията по поставянето на табела „Dimitar Peshev Plaza" на кръстовището на улиците „22nd St" и "R St" ще се състои на 12 ноември, уточниха от BG посолството във Вашингтон.

Инициаторът на идеята е Нийл Глик, американец с еврейски корени. През 1994 година при посещение в София той се запознава с личността на Димитър Пешев и ролята му за спасяването на българските евреи и решава, че най-малкото, което може да направи, е да има „зелена табела с името му" във Вашингтон. Предложението за именуване на кръстовището на Димитър Пешев е внесено в градския съвет на окръг Колумбия на 15 януари 2013 година. Той привлече обществения интерес в САЩ след публикация на Асошиейтед прес, дала публичност на критичното мнение на представител на Мемориалния музей на холокоста във Вашингтон към начина, по който България представя действията на правителството по време на Втората световна война и съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия.

На 28 май в градския съвет се проведе изслушване, в което участваха Нийл Глик, д-р Питър Блек, старши историк в Музея на холокоста във Вашингтон, и Джон Ситилидес, изследовател на историята на Балканите. В рамките на изслушването д-р Блек заяви, че Музеят на холокоста във Вашингтон няма позиция по именуването на кръстовище на Димитър Пешев. Той посочи, че позицията на музея е да направи необходимото историята през този период да бъде коректно представена.

Първото гласуване на проектозакона беше на 18 юни, а финалното - на 10 юли, при което градският съвет на окръг Колумбия го прие с единодушие. На 31 юли кметът на федералната столица Винсент Грей подписа „Dimitar Peshev Plaza Act".