Руският президент Владимир Путин няма да сключи мир в Украйна, преди да разбере резултатите от изборите в САЩ през 2024 г. Това твърди високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

САЩ са сред най-постоянните поддръжници на Украйна във войната, която Русия започна през 2022 г. До момента Вашингтон изпрати най-голямо количество военна помощ за Киев, а президентът Джо Байдън непрестанно повтаря, че докато е начело на страната тя няма да се отметне от ангажимента си да подкрепя Украйна.

„Моите очаквания са, че Путин няма да сключи мир или поне съществен мир, преди да види резултата от нашите избори“, каза служителят, който говори при условие за анонимност. Той индиректно каза още, че изказването му идва на фона на опасенията на западни държави, че евентуална победа на Доналд Тръмп през ноември 2024 г. може да доведе до края на Западната подкрепа за Киев.

В началото на ноември президентът на Украйна Володимир Зеленски покани Тръмп на посещение в страната, за да го запознае от първа ръка със случващото се в страната.

През 2019 г. в САЩ беше проведено специално разследване за евентуалната намеса в изборите за президент, спечелени от Доналд Тръмп през 2016 г. Разследването не откри сговор на бившия президент с Русия.

Редица журналистически разследвания многократно са го свързвали с Кремъл. Тръмп многократно е заявявал, че ако той е бил в Белия дом през 2022 г., е нямало да се стигне до войната в Украйна.

Тръмп е сочен като основен фаворит за номинацията на Републиканската партия за изборите през 2024 г. Кандидат на Демократическата партия се очаква да бъде настоящият президент на страната Джо Байдън.