сн. ,,Тема”

Не толкова ударно като предния път, в новия кабинет ,,Борисов" отново влезе обичайният коалиционен партньор олигархът Валентин Златев. Той е представител в България на руските икономически интереси като президент на ,,ЛУКойл България" - едно от многото разклонения на едноименния петролен гигант. В предното правителство Борисов бе изпоназначил сума ти пионки, които преди това работеха за Златев ту в ,,ЛУКойл", ту в обслужващата я рекламна агенция ,,Ди енд Ди", оглавявана от доскорошната вицепрезидентка на ,,ЛУКойл България" Диана Дамянова. Практически всички пресаташета на министерства в миналия кабинет ,,Борисов" бяха преди това служители на ,,Ди енд Ди". А самият премиер почти всяка събота вечер нощуваше в хотелите на Златев, пръснати из цялата страна, или в ловната му резиденция ,,Паламара" край Шумен.

Поради естеството на новото правителство, където Борисов трябва да лавира между интересите на собствената и още три подкрепящи го партии, този път участието на обичайния коалиционен партньор Златев се очаква да е по-скромно. Което не означава по-малко скандално. Началото бе поставено през миналата седмица с назначаването за заместник-министър на околната среда и водите на Красимир Живков, лична кандидатура на Валентин Златев. Ведомството, където Живков ще е заместник, се оглавява от кадър на ГЕРБ, който при това е един от най-безгласните в целия кабинет - Ивелина Василева, бивш зам.-кмет на Бургас. На предния си пост тя се бе обучила в послушание и кротост пред властния градоначалник на морския град Димитър Николов, който сега израсна до зам.-председател на ГЕРБ. Като министър г-жа Василева се очаква да затвърди тези свои качества и вече дори го демонстрира с безропотното приемане на човек като Красимир Живков.

Живков е бивш кмет на Правец, откъдето е и родът Златеви. В момента фамилията на олигарха има там огромен четиризвезден хотел. Когато Борисов стана премиер за първи път и започна да урежда с държавна служба всички лица от списъка на Златев, на Красимир Живков бе отредено да стане областен управител на София. Тогава стана известно, че той има много съмнителна диплома за висше образование. Въпреки че някои медии публикуваха цялата история около странното му обучение, нито срещу г-н Живков бе започнато разследване, още по-малко пък бе повдигнат въпросът за уволнението му, а и големите национални медии не подеха темата. Причината бе, че той е човек на Златев, за когото вестници, интернет агенции, телевизии и радиостанции в България предпочитат да мълчат от страх.

Във всички официални документи, попълвани от г-н Живков, той декларира, че се е дипломирал през 1988 година в ММИ-Москва. Това е посочил и в биографията си, която доскоро можеше да се намери на официалния сайт на областната администрация на Софийска област. В графата ,,образование" бе написал: ,,ММИ-гр. Москва - Русия, специалност История". Годината на завършване не е обявена, но тя може да се види в друг интересен официален сайт - този на БСП, тъй като по времето, когато ГЕРБ го назначиха за областен управител, той бе пълноправен член на бившата комунистическа партия.

Въпросното съкращение ММИ е всъщност абревиатурата на Московския младежки институт, който на руски се изписва като Московский институт молодежи. През 1988 г., когато настоящият зам.-министър твърди, че е завършил, обаче такъв институт не е съществувал. ММИ е основан едва през 1990 г. Но тогава, както и през целия 20-годишен период на съществуването си, никога не е имал специалност ,,история". Там съществува Факултет по международни отношения. В него обаче историята се изучава само като предмет. Какво тогава е завършил заместник-министърът на околната среда и водите?

Сградата, която ММИ ползва в момента на ул. ,,Юности" в Москва, някога е принадлежала на Висшата комсомолска школа към Централния комитет на Ленинския комунистически младежки съюз, аналог на българския ДКМС. Правоприемник на съветския Комсомол е т. нар. Руски съюз на младежта. В първите години след падането на комунизма това е била все още масова организация, но в момента е с оредяваща членска маса. Източник от ръководството на този съюз провери в архивите на комсомолската школа и действително откри името Красимир Василев Живков като неин питомец. Това е било школа за подготовка на млади партийни кадри, в която от България навремето са били изпращани деца на комунистически величия, на борци против фашизма и капитализма или много изявени активисти на ДКМС.

От съюза на младежта предоставиха и стари бланки на школата, върху които са описани основните й направления: ,,Работа в комсомолски и пионерски организации"; ,,Работа в младежки вестници и списания"; ,,Обучение на кадри за чужди комунистически младежки съюзи"; ,,Научноизследователска работа по проблемите на комунистическото възпитание на младежта" и направлението, по което е бил обучаван Красимир Живков - ,,История на ВЛКСМ и съвременното младежко движение".

ВЛКСМ е съкращението на съветския Комсомол.

Скандалът ,,Красимир Живков" обаче далеч надхвърля рамките на просто някаква си фалшива диплома. Още като областен управител Сметната палата е установила нарушения в София-област, допуснати под ръководството на Живков. А в началото на 2013 г. излиза и с доклад, според който управата на София-област е въвела практика на заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Сметната палата посочва Живков като едно от 169 представители на държавната и местна власт, за които са установени пропуски при задължителното деклариране на имущество и доходи. От декларацията на Живков, която той подава през 2013 г., става ясно, че има собственост върху десет имота в Ботевград, Правец и Поморие, като всичките са придобити в периода 2005-2012 г., т.е. когато е заемал публични постове.

Живков може би е един от малцината българи, които имат собствена часовникова кула. През 2011 г. Живков открива над 10-метрова кула с три часовника, внос от Италия, в двора на вилен имот край Правец. Каменната облицовка на кулата струва над 12,000 лв., а медният купол е правен от сръбски майстори. Сред гостите на откриването е певецът Веселин Маринов.

През 2011 година общинският съветник от Правец Павлин Цветков праща питане в Националната агенция по приходите за съмненията си около имотното състояние на Живков. ,,Попитах как е възможно той, който цял живот е бил на държавна служба (платен комсомолски секретар, учител по история - с диплома за дружинен ръководител от Висшата комсомолска школа в Москва, и кмет на селска община), чиято съпруга нищо не работи, и издържа четири непълнолетни деца, и който няма никакви други официални доходи освен заплатата си, да придобие апартамент от 140 кв.м в Поморие и да направи зашеметяващи сараи с часовникова кула в една от махалите на Правец? Да не мислите, че НАП ми отговори как стават тия работи! Малко по-късно шефът на НАП стана депутат от ГЕРБ", разказва г-н Цветков.