Ако мислите да се преместите в чужбина, имате късмет. Дистанционната работа се увеличава по целия свят, а десетки страни са разработили визи за "дигитални номади". Но е важно да изберете държава, която предоставя необходимите услуги за дистанционна работа и отговаря на начина ви на живот, пише "Евронюз". За щастие помощта е наблизо. InterNations - глобална общност за хора, които живеят и работят в чужбина - проведе своето годишно проучване Expat insider. Чрез анкети, проведени сред 11 970 живеещи извън страната си, организацията е направила класация на 50 града. Освен общата класация за най-добрите и най-лошите градове за чужденци има и няколко отделни индекса - за качество на живот, лекота на установяване, работа в чужбина, лични финанси и неща от първа необходимост (Expat Essentials), например свързани с език, жилищно настаняване, административни въпроси, дигитален живот.

Тази година четири европейски града попадат в челната десетка на общата класация.

Валенсия - най-добрият град

Анкетираните обаче са недоволни от пазара на труда и възможностите за работа. Градът е на последно място по перспективи за кариера.

Лисабон и хубавото време

Мадрид - забавления и приветлива култура

Базел - добро заплащане, но не много приятели

Почти всички анкетирани казват, че се наслаждават на околната среда и се чувстват в безопасност в швейцарския град.

Най-лошите европейски градове за чужденците

Париж
Чужденците също така са недоволни от общите разходи за живот (51% срещу 35% в световен мащаб), класирайки града на 41-во място в Индекса на личните финанси.

Недружелюбната Виена