"България е стратегически партньор и съюзник на Съединените щати", заяви новият посланик на САЩ в България Кенет Мъртън. 

По време на изслушването си от Сената

присъединяването си към НАТО през 2004 г. България последователно демонстрира ангажираност към Алианса. "Тя предостави сили и понесе жертви в Ирак и Афганистан“.Той допълни, че ще продължи да подкрепя усилията на България за борба с руското вредно влияние.По думите му заради непредизвиканата война на Русия координацията с България е още по-наложителна.„България е домакин на многонационална бойна група на НАТО, която включва американски войски. Тя е регистрирала повече от 145 000 бежанци от Украйна за временна закрила, напълно подкрепи санкциите срещу Русия, а през ноември българският парламент гласува с огромно мнозинство в подкрепа на военната помощ за Украйна“.

Мъртън приветства

придобиването на България на втори транш F-16 и каза, че това е значителна стъпка към това България да изпълнява нужните разходи за отбрана.Като една от основните задачи на посланика ще бъде разширяването и диверсификацията на икономическите връзки с приемащата държава.„Съществува огромен потенциал за активизиране на отношенията ни и за разширяване на търговската дейност на САЩ в ключови области като технологии и иновации, селско стопанство, образование и предприемачеството, инфраструктурата и особено енергетиката“, каза той и отбеляза положителните стъпки на София към енергийна диверсификация. „Завършването на интерконектора Гърция-България, който улеснява вноса на природен газ от Азербайджан, беше голямо постижение в това отношение. Остава да се направи още, като се започне от осигуряването до снабдяването с ядрено гориво, което не зависи от руски суровини.“