Смъртта на 22-годишната Махса Амини, арестувана в Иран заради това, че не е носила хиджаб, разпали иранските улици. Това съобщи медията Atayalar.

Стотици жени излязоха по улиците

в знак на протест срещу смъртта на Амини. Те скандираха фрази като "смърт на диктатора" и "убийство заради хиджаб, колко още унижения?", а много от тях свалиха хиджаба си и го вдигнаха.В социалните мрежи се появиха постове, че жената е била пребита в полицейската кола. Властите обаче отрекоха обвиненията и заявиха, че младата жена се е почувствала зле, докато е чакала заедно с други задържани. Органите на реда твърдят, че тя е починала от внезапно спиране на сърцето.

По време на демонстрациите полицията

сълзотворен газ срещу протестиращите. Според съобщенията до момента няма данни за пострадали, а иранската съдебна система е започнала разследване на причината за смъртта на Амини.Освен смъртта на Махса Амини, в ирански затвори в момента се намират още няколко активистки. Една от тях е осъдена на 38 години и шест месеца затвор и 148 удара с камшик за това, че се е противопоставила на носенето на хиджаб и е протестирала срещу тези закони. В един от съдебните процеси тя е осъдена за подстрекаване към "корупция и проституция", произтичащо от работата и като адвокат на арестувани жени.Няколко хуманитарни организации твърдят, че иранските закони не само задължават жените да се обличат по определен начин, но и държавата открито защитава насилието срещу тях.