През изминалата седмица Русия засили ударите си по украинската гражданска инфраструктура след неуспехите на бойното поле. Вероятно ще разшири още повече обхвата на целите си.

В североизточния район, отвоюван при настъпление на Киев,

Петима цивилни бяха убити при руските атаки в източната Донецка област през изминалото денонощие. В Никопол бяха поразени няколко десетки жилищни сгради, газопроводи и електропроводи, съобщиха в неделя областните управители.Британското министерство на отбраната заяви, че руските удари по гражданска инфраструктура, включително електропреносна мрежа и язовир, са се засилили през последните седем дни.

Масов гроб е открит

Миналата седмица украинските власти съобщиха, че са открили 440 тела в горите край Изюум. Те заявиха, че повечето от загиналите са цивилни и причините за смъртта им не са установени.Кремъл не е коментирал откриването на гробовете, но в миналото Москва многократно е отричала умишлено да напада цивилни или да извършва жестокости.Олександър Илиенков, ръководител на прокуратурата за Харковска област, заяви пред Ройтерс от мястото на инцидента: "Едно от телата има следи от лигатурна шарка и въже около врата, жертвата е била с вързани ръце", като добави, че има признаци за насилствени причини за смъртта и при други тела, но те ще бъдат подложени на съдебномедицинска експертиза.В неделя кметът на Изюум заяви, че работата на мястото ще продължи още поне две седмици.