Мая Василева, ръководител на Център за българско образование и култура „Родолюбие"

Българско образователно студио „Родолюбче" в Торонто раздаде първите си удостоверения и изпрати своите ученици с открит урок по родолюбие. Така бе поставено началото на малко позната традиция в канадските училища - външни лица да присъстват в клас, за да видят не само какво са научили възпитаниците през изминалата  година, но и да бъдат свидетели как се работи по време на час.

Това бе истински, без предварително уговаряне и уточняване на реплики, час. Нарекохме го час по родолюбие.

Бяха показани използваните иновативни методи в работата и реакцията на децата. Нашите гости: родители и близки на настоящите и бъдещите ни ученици, видяха, че когато се работи със сърце и в крак с новостите в образованието, интересът на децата расте и резултатите не закъсняват. Което е заслужен отличен успех за децата от подготвителната група и учениците от начален етап.

Почетен гост на открития урок бе консулът на Република България в Торонто Емил Миланов. Той присъства на откриването на първата учебна година и на първия учебен ден за „Родолюбче", беше гост на нашите тържества през годината и сега бе свидетел на това колко много са научили питомците ни само за една учебна година.

Учениците получиха от него заслужени похвали за чудесното представяне и първите си удостоверения за проведено обучение в българско училище. Наред с това не закъсняха значките за отличник, подаръците и задължителните указания за лятна работа със списък с препоръчителна литература за прочит.

Учениците поздравиха своите гости с научените през годината български песни и стихотворения. Разрязването на тортата, символизираща най-сладката книга - на знанието, постави началото и на заслужена почерпка за всички присъстващи.

За онези от тях, които няма да си ходят в България и остават в Торонто, това лято всяка събота в българско образователно студио „Родолюбче" ще се провежда Детска лятна арт академия под мотото „Докато играеш, можеш много да узнаеш". Това е обучение под формата на игра в различни техники на изобразителното, приложното изкуство, развитие на певческото и артистичното майсторство предстоят на вече записалите се малчугани от различни възрасти. Така хем ще научат нещо ново, хем ще продължат заниманията си с българския език.