сн. Facebook

Публиката в Торонто бе първата в света, която има възможност да гледа новия BG филм ,,Урок". Фестивалът в Канада е без жури и победителите се определят от вота на зрителя. ,,Урок" не получи приз в Торонто, но пък в Сан Себастиан го наградиха за дебют. Актрисата Маргита Гошева, която играе главна роля във филма, бе забелязана от авторите във „Варайъти" и ,,Скрийн дейли", които й отделиха специално място в колонките си.

Предстои „Урок" да участва и в основната конкурсна програма и на фестивала в Токио, който започва на 23 октомври.

Лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се основава на истинската история на българска учителка, която е принудена да наруши строгите си морални принципи, за да оцелее. Филмът е заснет с минимален бюджет, създаден единствено от частни постъпления. Това е един от малкото филми, който не е ползвал пари от държавния Национален филмов център.

,,Гледах готовия филм за първи път в Сан Себастиан. Някак ми олекна, когато на финалните надписи веднага започнаха бурни аплодисменти и викове ,,Браво!", споделя Гошева. В Сан Себастиан екипът среща много емигранти, сред които Нева Мичева, български журналист и преводач, която за 13-и път отразява фестивала. Тя пише, че ,,Урок" е успял на 100% да задържи вниманието на младите хора в публиката, нещо показателно за качествата на филма. ,,Не харесат ли нещо, ако ще да е на Алмодовар, започват да излизат, да освиркват, да се целуват и т.н.", признава Мичева.

Филмът е направен с приятели за 19 дни. Сценаристите се вдъхновяват от истинската история на една българска учителка, която решава да обере банка. ,,Аз съм практически във всеки кадър от филма. Преди снимките гледах едно интервю с учителката. Но умишлено не съм търсила подробности от истинската история. По време на снимките знаех точно толкова, колкото и всички зрители. За мен най-важно беше да изследвам пътя, който води до решението за обир на банка. А бретонът само ми помогна да изглеждам друга", разказва Гошева.
Понеже във филма й се налагало да работи с ученици, решила умишлено да не се среща с тях до първите снимки. Направо влязла в клас със самочувствието и респекта на преподавателка. И то така, че в обедната почивка няколко деца отишли при нея да я попитат дали могат да си купят нещо от магазина. ,,Аз казах малко строго - да, но се връщайте бързо."