В Сената на САЩ започна процедурата за импийчмънт на шефа Департаментd за вътрешна сигурност на САЩ (Homeland security) в администрацията на президента Джо Байдън по искане законодатели от Републиканската партия, но се очаква демократите, които имат мнозинството в Камарата, бързо да го отхвърлят. 

Безпрецедентният импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заради разногласия в имиграционната политика идва докато републиканците се стремят да превърнат сигурността на границите в ключов въпрос на изборите през ноември. През февруари законодателите приеха два члена за импийчмънт, обвиняващи Майоркас в "умишлен и систематичен отказ" да наложи имиграционния закон и в "нарушаване на общественото доверие". Така той стана първият американски министър от близо 150 години, срещу когото се задейства импийчмънт.

В сряда обаче Сенатът бързо отхвърли едното от обвиненията и гласува, че първият от членовете за импийчмънт срещу министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас е "противоконституционен". Гласуването беше 51-49 гласа по партийна линия.

Процедурата идва на фона на сблъсъка между Камарата на представителите и Сената за ограничаване на нарастването на нелегалната имиграция, която достигна рекордните 10 000 задържания на ден на границата между САЩ и Мексико през декември.

Майоркас нарече обвиненията неоснователни. Запитан за производството по-рано в сряда, в момент, когато министерството разгръща нова кампания за борба с детската експлоатация, той заяви, че е съсредоточен върху работата си.