Републиканците в Камарата на представителите на САЩ представиха нов огромен пакет за военна помощ, който включва около 61 млрд. долара дълго отлагана подкрепа за Украйна, както и над 26 млрд. долара за Израел и 8 млрд. долара за Тайван.

Текстът на законопроектите беше публикуван, след като председателят на Камарата Майк Джонсън заяви, че гласуването ще се проведе в събота, подготвяйки сблъсък със собственото си крайнодясно крило, което от месеци блокира подпомагането на Украйна.

"Очакваме гласуването за окончателното приемане на тези законопроекти да бъде вечерта на 20 април", обяви председателят на Камарата Майк Джонсън.

Комисията по бюджетните кредити в Камарата на представителите представи законопроекта, който ще осигури 60,84 млрд. долара за посрещане на военновременните нужди на Украйна и ще подпомогне регионалните партньори при отговора им на руската инвазия, като около 23,2 млрд. долара от тази сума ще бъдат използвани за попълване на запасите на САЩ от оръжия и военно оборудване.

Законопроектът за Израел е на обща стойност 26,38 млрд. долара и включва както подкрепа за Тел Авив, така и средства за покриване на разходите за американските военни операции в отговор на атаки напоследък.

Пакетът от помощ за Индо-тихоокеанския регион на свой ред възлиза на 8,12 млрд. долара

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да одобри дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна и Израел. Той предупреди, че съюзниците на САЩ се намират в "ключов" момент на конфликти срещу Русия и Иран.

"Макар че и двете страни могат да защитават умело собствения си суверенитет, те зависят от американската помощ, включително от оръжия, за да го направят. И това е ключов момент", каза Байдън в статия във вестник The Wall Street Journal.