Група антикремълски хакери хакнаха информационната система на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) и откраднаха база данни, която съдържа информация за приблизително 800 хиляди затворници, техните роднини и контакти, съобщава CNN.

Според хакерите по този начин те искали да отмъстят за смъртта на политика Алексей Навални, който почина на 16 февруари в поправителната колония "Полярен вълк" в Ямало-Ненецкия автономен окръг отвъд северния полярен кръг.

Освен всичко друго откраднатата база данни съдържа информация за затворници в колонията, където Навални е държан преди смъртта си. Както отбелязва един от хакерите, те решили да споделят получените данни "с надеждата, че някой ще може да се свърже с тях и да им помогне да разберат какво се е случило с Навални".

В същото време анализът на CNN показа, че в базата данни има дублиращи се записи, но само броят на уникалните е стотици хиляди. Журналистите също успяли да потвърдят чрез проверка на случаен принцип, че лицата, посочени в списъците, действително излежават присъдите си в колонии.

Изданието не уточнява името на групата, извършила хакването, но отбелязва, че тя обединява както руски, така и украински хакери.

Миналата есен заместник-министърът на правосъдието Всеволод Вуколов съобщи, че 266 хиляди души излежават присъди в руските колонии. Той нарече тази цифра минимум от десет години насам, като припомни, че през 2013 г. в колониите е имало почти 700 хиляди души.

Преди това ФСИН съобщи, че през 2022 г. броят на руснаците, държани в следствените арести и колониите, е намалял до 433 хиляди души.

Федералната служба за изпълнение на наказанията за Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи за смъртта на Алексей Навални следобед на 16 февруари. От ведомството съобщиха, че на политика е прилошало по време на разходка и е изгубил съзнание. Пристигналите лекари се опитали да го реанимират, но не успели да помогнат и констатирали смъртта му. В медицинското свидетелство, издадено на майката на Навални, се посочва, че причините за смъртта са естествени. Навални беше погребан на Борисовските гробища в Москва на 1 март.

Поддръжниците на Навални обвиниха руския президент Владимир Путин в убийството на Навални и обещаха награда от 100 хиляди евро за информация за смъртта на политика.