На 9 септември миналата година Apple най-накрая показа първия си умен часовник, за който се говореше от месеци. Той носи името Apple Watch, а не iWatch, както мнозина очакваха. Според повечето анализатори Apple е избрала това име, защото иска да налага устройството не толкова като нова технологична джаджа или нова технологична категория, а като нов моден аксесоар, а буквичката „i" се използва в „технологичните" продукти на Apple. Точно заради това компанията уреди появата на Apple Watch в редица модни премиум издания като „Вог".

В понеделник компанията организира нещо като спектакъл, на който бяха оповестени три новини - имаме Apple Watchр нов MacBook и заявка за стрийминг телевизия.

Започваме с часовника

Apple Watch ще се предлага в два размера - 38 мм и 42 мм (1.5 и 1.7 инча), които ще се позиционират в три различни модни колекции - от Sport до колекцията от висок клас Edition, която ще е значително по-скъпа заради използваните материали. Цената на най-евтиния модел ще започва от 349 щатски долара.

Според версията и колекцията Apple Watch може да пристигне с подсилено стъкло или огънат сапфирен дисплей, като всички модели ще имат HD Retina резолюция и сензори, покрити отново със сапфирено покритие, за да не се драскат, както и NFC чип, който да им позволи да работят с новата мобилна разплащателна система Apple Pay. Отстрани се намира коронката „Digital Crown", чрез която потребителите ще могат да скролват, приближават или избират определени елементи, без да докосват дисплея, като тя ще се ползва и за Home бутон, който ще ги връща в началото. Apple е добавила и втори физически бутон под „дигиталната коронка", с който се избират контакти, на които може да се изпращат съобщения, емотикони и ударите на сърцето, които се получават директно от включените сензори.

Apple е включила и технологията Force Touch, чрез която устройството разбира дали потребителят натиска по-силно дисплея, или само до докосва/чуква еднократно, което е полезно за допълнителни функции, които ще бъдат показани на пресконференцията. В устройството има вградени няколко сензора, чрез които се измерват изминатите стъпки, разстояния, пулсът на сърцето и изгорените калории по време на тренировка или обикновена разходка.

Не е ясно колко точно време ще издържа батерията, но изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви, че потребителите ще трябва да ги зареждат всяка вечер. Цената на най-достъпния спортен модел започва от $349 долара (38 мм) и $399 долара (42 мм). Стоманеният модел започва от $549 долара (38 мм) и $599 долара (42 мм). Една от големите изненади е стартовата цена на Apple Watch Edition (златния модел), която е $10,000. Неочаквано бе още, че устройството е лимитирано издание. Продажбите започват на 24 април в няколко страни, но очакваме глобални наличности съвсем скоро.

И още - Apple Watch има и вграден микрофон и говорител, което ще му позволи да приема и да получава разговори от свързания iPhone. Устройството е водоустойчиво, което означава, че при потене, измиване на ръцете на мивката и подобни занимания не би трябвало да има проблем, въпреки че първоначално Apple каза, че не препоръчва къпането с часовника. От друга страна, Тим Кук се похвали, че влиза дори под душа с Apple Watch, което може би означава, че водоустойчивостта е „подобрена" от септември насам.

Умният часовник се задвижва от специално създаден за него процесор, носещ името Apple S1, който е подобен на процесора A5, използван в iPad 2 и iPhone 4. Сензорът за измерване на пулса се състои от 4 сапфирени лещи, които засичат ударите на сърцето, като устройството има и вграден WiFi и GPS. Получаването на известия също ще става по интересен начин. За да не дразни потребителите със звуци, когато потребителят получи нотификация, часовникът ще го "чукне/докосне" по ръката, което е възможно благодарение на новата хаптична технология на компанията. 

Зареждането на устройството ще става чрез специално създадено за него зарядно магнит ала „Magsafe", което ще се самоприкрепя към четирите сензора отзад. 

Apple работи и с хиляди външни разработчици, които правят приложения специално за Apple Watch. Смарт часовникът ще стартира с над 100,000 готови приложения за него от външни разработчици.

Шансът за успех на Apple е голям не защото е първа на технологичния пазар с умен часовник, а защото се смята, че е първата, която ще знае как да го предложи, маркетира и наложи по правилния начин, както стана с iPhone, iPad и iPod. Тези усилия си личат още отсега, особено имайки предвид факта, че от Купертино ще налагат джаджата предимно като моден аксесоар, а не като технологичен продукт. Именно това е и причината Apple да наеме на работа редица модни експерти като Анжела Арендс.

Новият MacBook е 12-инчов красавец

За новия модел MacBook имаше слухове от няколко месеца. Устройството наистина се оказа с 12-инчов екран и клавиатура, която заема цялата ширина на панела му. Но пък е просто MacBook, въпреки че размерът на екрана му попада между двата модела MacBook Air. Новият MacBook тежи едва 907 грама и е 24% по-тънък от 11-инчовия MacBook Air, което означава 13.1 мм дебелина. Впечатляващото тук е Retina дисплеят, който е с резолюция 2304x1440 пиксела. MacBook има изцяло нова клавиатура, която използва butterfly механизъм и би трябвало да подобри усещането и точността при писане. Всеки от нейните бутони ще има отделна LED подсветка.

Тъчпадът също е променен, като вече няма да кликва. Вместо това в него има четири сензора за натиск, които са разположени в четирите му ъгъла. Усещането за кликване ще се предава от софтуер и taptic feedback технология. Лаптопът може да усеща силата на натиск, с което се отваря възможност за Force Click - функция в OS X, която отчита по-силно натискане на тъчпада, което активира различна софтуерна функция, като например по-бързо превъртане на видео в Quick Time.

Лаптопът пристига с новия USB Type-C конектор, с което ще е първият лаптоп, поддържащ стандарта. Apple са оборудвали MacBook с Intel Core M Broadwell процесор, който е побран на 67% по-малка дънна платка, отколкото тази в MacBook Air. Батерията също е с обновен дизайн, който позволява да е достатъчно голяма, че да издържи 9 часа браузване и 10 часа музика.

MacBook е в изцяло метално шаси, което ще се предлага в три цвята, подобно на iPhone и iPad - сребърен, space gray и златен. Началната цена обаче е по-висока от очакваното - $1,299, като доставките започват на 10 април.

Телевизията

Apple води преговори с телевизионни компании, стремейки се да осигури права за новата си стрийминг услуга. Тим Кук и екипът му работят по платформа, подобна на Sling TV. Срещу малка месечна такса потребителите получават достъп до ограничен брой канали на своите устройства. Sling TV работи с хардуер на различни компании, но случаят на Apple няма да е такъв и момчетата от Купертино ще обвържат услугата си с Apple TV. Apple се интересува от телевизионния пазар от години. Компанията вече не определя Apple TV като хоби, но продажбите на устройството продължават да са относително скромни. Слуховете, че ще видим собствен телевизор на Apple, обаче изглеждат все по-неправдоподобно.