Две жени, изчезнали по време на пътуване между Канзас и Оклахома в условията на оспорвана битка за попечителство, са открити мъртви във фризер, заровен в пасище за добитък, наето от един от петимата заподозрени за убийствата им.

В писмените показания по делото се казва, че останките на 27-годишната Вероника Бътлър и 39-годишната Джилиан Кели са били открити, докато властите са проучвали прясна купчина пръст в имот, нает от Тад Калъм, един от петимата души, обвинени в две убийства от първа степен, две отвличания и един заговор за извършване на убийство от първа степен.

„На 14 април 2024 г. е изкопан и отворен фризер. В него са открити телата на Бътлър и Кели", се посочва в заповедта за обиск.

В съдебните документи не се разкрива как са били убити Бътлър и Кели.

Заедно с Калъм полицията е обвинила Тифани Адамс, 54-годишната баба на децата на Бътлър, която е споделяла попечителството с Бътлър; семейната двойка Коул Туомбли, 50-годишен, и Кора Туомбли, 44-годишна; и Пол Грайс, 31-годишен.

В съдебните документи се твърди, че Адамс и нейната половинка, Калъм, са участвали в заговор за убийство с Туомбли, мотивиран от битката за попечителство между Бътлър и Адамс, която е баба на двете деца на Бътлър.

Специален агент Джейсън От от Щатското бюро за разследване на Оклахома свидетелства, че всички заподозрени са се познавали чрез „антиправителствена група, която е имала религиозна принадлежност“.  Петимата заподозрени все още не са направили изявления по делото.

Двете убити жени са пътували от Хюготън, Канзас, до Четири ъгъла, Оклахома, за посещение на Бътлър при децата ѝ, когато са изчезнали на 30 март.

Автомобилът им е намерен изоставен близо до магистрала в окръг Тексас, където следователите откриват множесто следи от кръв.

Разследващите установяват, че Адамс е закупил три телефона с проследяващи устройства.

Данните от мобилните телефони от два от телефоните отвеждат властите до имот с пасище, нает от Калъм, където е била изкопана и отново запълнена дупка. При разравянето са открити две тела, по-късно идентифицирани като Бътлър и Кели.

Според писмените показания в близост до мястото е намерен и електрошоков пистолет.

В мотивите си за отказ на заподозрените да бъдат пуснати под гаранция прокурорите заявиха, че убийствата са били „сложни и са включвали задълбочена подготовка“. Прокурорите отбелязват също, че някои от заподозрените са имали „ресурси да избягат, ако им се отдаде възможност“ и „представляват сериозна опасност за свидетелите (и) членовете на общността“.

Повече от две седмици след изчезването на Бътлър и Кели, Грайс казал на свой познат, че иска да знае „колко дълго ще се запази ДНК в мръсотията“ и по дрехите

Очаква се обвиняемите да се върнат в съда през юни за изслушване. Наредено е те да бъдат задържани в затвора без право на гаранция.