Властите на Балтимор одобриха програма, която ще продава празни, изоставени жилища, притежавани от града, само за 1 долар, в опит да съживи райони, поразени от престъпност и разрушение. Програмата, подкрепена от кмета Брандън Скот, ще предложи повече от 200 свободни имота, собственост на града, на жители, които се ангажират да ги ремонтират и живеят в тях.

Общинският съвет вече одобри тази мярка. Градският съвет за оценка гласува програмата, въпреки отпора от президента на градския съвет Ник Мосби. 
Бордът прие новата структура на ценообразуване за градски свободни жилища на уебсайта „Купете в BMore“ с гласуване четири към едно, където Мосби беше единствената опозиция.

В Балтимор има над 13,500 свободни имота,

близо 900 от които са собственост на града, според Министерството на жилищното строителство и развитието на общността. Програмата с фиксирани цени ще се прилага само за определени градски имоти, пише на страницата на уебсайта на DHCD.

Каква е уловката?

Тези, които купуват жилище в програмата, трябва да обещаят да ремонтират имота и да имат поне 90,000 долара, за да го приведат във вид, годен за живеене. 


Собствениците също трябва да се преместят в рамките на една година и да останат в дома пет години. 
По време на срещата в сряда Мосби каза, че програмата не разполага с предпазни мерки, които да гарантират, че жителите на града няма да решат да напуснат тези квартали, когато условията им се подобрят.

Кой може да си купи дом за $1?

Като част от програмата само индивидуални купувачи и тръстове за общинска земя ще могат да закупят имотите за $1. Организациите с нестопанска цел с 50 или по-малко служители ще плащат 1,000 долара. Програмата на Балтимор е предназначена да даде предимство на индивидуалните купувачи пред строителните предприемачи, които ще трябва да платят 3,000 долара на жилище. Предлагат се безвъзмездни средства за обновяване на дома в размер на 50,000 долара, но получателите трябва да бъдат предварително одобрени, за да получат заема.

В Балтимор може да си купите дом за $1

Някои организации с нестопанска цел вече призоваха града да предприеме действия срещу предаването на повечето домове на строителни предприемачи, което може да повиши цените и да изтласка бедните жители от пазара.
Празните жилища са постоянен проблем в град Балтимор, където един от най-високите нива на престъпност в Съединените щати е концентриран в няколко квартала с висока бедност, пише USA Today.

Мярката напомня на програмата на Балтимор за

„дом в долари“ от 70-те години

на миналия век, която предлагаше на собствениците имоти за един долар, ако ги реновират. Подобен опит беше направен и в Нюарк, Ню Джърси.

В Балтимор може да си купите дом за $1

Има много фактори, които допринасят за големия брой изоставени къщи в Западен Балтимор. Районът претърпя значителен икономически спад през годините, което доведе до спад в стойността на имотите и повишени нива на бедност. Това затрудни много собственици да поддържат домовете си или да ги продават на разумна цена.

Западен Балтимор претърпя и значителен спад в населението през годините, което доведе до излишък от жилищен фонд. Това създаде ситуация, при която има повече домове, отколкото хора, които да ги обитават, което доведе до увеличаване на процента на свободни работни места. Районът се слави и с високо ниво на престъпност, което затруднява собствениците на жилища да се чувстват сигурни в домовете си. Много хора са изоставили домовете си поради опасения за безопасността.

Западен Балтимор исторически е получавал и по-малко инвестиции от други части на града, което е довело до липса на ресурси за собствениците на имоти, за да поддържат домовете си. Освен това липсата на инвестиции затруднява привличането на нови предприятия и жители в района. Правителствените политики, като червена линия и дискриминационни практики за кредитиране, също допринесоха за упадъка на Западен Балтимор. Тези политики имат ограничен достъп до капитал и ресурси за жителите и бизнеса в района.