Танцува ви се ча-ча-ча, румба, джайв, пасо добле, танго, валс, куикстеп? В Чикаго вече ще има място, на което ще може да научите или да надградите уменията си във всички тези стилове. То се намира на 804 E Nerge Rd, Roselle, Illinois 60172 и се казва Fuego Dance Academy. Отваря врати съвсем скоро – за началото на новата учебна година, а вече може и да се запишете в някоя от многото групи ТУК.

Идеята е на българката Ася Пенкова. Тя е родена във Варна, където завършва Френската езикова гимназия, след което следва във Франция реклама, но страната на романтиката обаче не се оказва нейното място и тя заминава за Чикаго. Тук е от 2011 година. Завършва бакалавър моден бизнес в университета за изкуства Колумбия .

„В Чикаго нямаше място, на което да можеш да танцуваш всички тези стилове. Постоянно съм търсила, но не намирах. Никъде например няма тренировки по пасо добле, който е

един от най-красивите латино танци

Един ден срещнах Иван Пенсов и идеята се зароди. В Чикаго вече ще има такова място“, разказва Ася.

Нейният съмишленик и вдъхновение е едва на 21 години. Грабва я със своя финес. 

„Взел е най-хубавото от обществото тук. Той е невероятен танцьор“.

Тук се заражда и симбиозата. Ася, която има и друг бизнес в САЩ и нюх за добри идеи успява да убеди Иван, че двамата могат да направят едно ново и невероятно място в Чикаго.

Отваря врати първата българска академия по латино и бални танци в Чикаго

„Да не е сухо и скучно, а да е ритмично“

Иван завършва в момента финанси и икономика в Чикаго, но голямата му страст са танците. Той е от Пловдив, но живее от 13-годишен в Щатите. Като дете дори не е очаквал, че ще покорява състезания с уменията си. Всичко започва, след като майка му буквално насила го записва да тренира спортни танци. По това време той е едва на 8. Оказва се обаче, че ритъмът му е в кръвта. До ден днешен той не е спирал да танцува.

Печелил е състезания по спортни и латиноамерикански танци в България, първи места в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Ямбол и др. В Щатите печели първо място в състезанието Windy City в Chicago. Първо място в Маями и второ в Wisconsin, има и други. Има опит като треньор на деца и възрастни.

Отваря врати първата българска академия по латино и бални танци в Чикаго

„С хора като Иван в екипа няма да сме просто място, на което да се потанцува. Ще подготвяме танцьори, които ще могат да се явяват на състезания с наученото при нас“, казва Ася, която е и майка на две деца – на 5 и 10 години. Тя се е сблъсквала с липсата на места, където децата й да се запишат, за да танцуват.

Тук се заражда и другата идея

Младата майка е помислила и за най-малките, които са на годините на нейните деца. В школата ще могат да се записват бъдещи танцьори от 5-годишна възраст. Те ще бъдат подготвяни на най-високо професионално ниво.

Плановете са да се привлекат и нови ментори – поне 5-6 човека. Те ще показват всичко от света на латино танците на желаещите от 16.30 до 20.30 часа. 

„Няма да спрем дотук. В момента провеждаме кастинги с танцьори от България, които да идват при нас за известно време“, продължава Ася.

Отваря врати първата българска академия по латино и бални танци в Чикаго

Идеите от света на танците не спират. Във Fuego Dance Academy младоженците ще могат да научат и упражняват първия си сватбен танц, за да впечатлят гостите си, а не след време да се срамуват, когато гледат записите от сватбата си. Професионалните танцьори ще подготвят и организират дори такива събития, за да може един от най-важните дни на влюбените двойки да изглеждат като изкуство, сътворено на сцена, а не просто поклащане в ресторант.

Отваря врати първата българска академия по латино и бални танци в Чикаго