Товарен кораб, натоварен с торове, потъна в Аденския залив по-малко от две седмици след като беше повреден от ракети на йеменските бунтовници хути, съобщи правителството на Йемен в събота.

Хутите поеха отговорността за нападението от 19 февруари срещу товарния кораб „Рибимар“, плаващ под флаг на Белиз и управляван от ливанска фирма, която транспортира горими торове. Екипажът напусна кораба и се евакуира на безопасно място, след като беше ударен от две ракети.

Корабът е напуснал Обединените арабски емирства и е пътувал за българското пристанище Варна. „Рибимар“ потъна снощи поради неблагоприятни метеорологични условия и силни ветрове в морето“, се посочва в документ, публикуван от йеменската държавна агенция SABA.

Правителството на Йемен призова световната общност и международните екологични организации да предприемат „практически мерки за спасяване на Червено море от неизбежна екологична катастрофа“. В изявлението се отбелязва също, че спасителен екип се е опитал да спаси кораба, но работата му е била затруднена от атаките на хутите.