Мутренските години в България все още не са си тръгнали. Наследниците на момчетата с анцузите, които през 90-те години вилнееха по улиците, все още могат да се видят в скъпи коли, шофират дрогирани, въпреки по-зрялата си възраст, бият се по светофарите, носят спортни дрехи. Те са по кръстовища, заведения, а

много от тях са влезли и в големия бизнес

Манталитетът на техните ментори обаче все още е с тях. Дори е деградирал. 
Така например, след спречкване на един от централните столични булеварди „Черни връх“ се появи името на митичния бос на ВИС Методи Методиев – Мето Илиенски. Не обаче изчезналият и обявен за мъртъв през 2013 година влиятелен мафиот беше замесен в сбиване и последвала смърт, а един от спряганите за негови най-приближени хора – Ивайло Чобанов – Иво Пилето. Мъжът е смятан за т.нар. „силоваци“ на Илиенски – хората, които събират дългове, рекетират дребни бизнесмени или се саморазправят с хора от конкурентната групировка СИК.

На 26 януари Иво Пилето седи в ресторант в центъра на София. Според свидетелски показания на започналото по-късно

дело за смъртта му, той изпива над литър вино, взима и наркотици

Това се случва в светлата част на деня. Качва се в кола с шофьор и поема по бул. „Черни връх“. Там Пилето вижда неправилно паркирана кола. Решава да се саморазправи. Преди това хвърля чоп. Монетата показва, че той трябва да демонстрира сила. Слиза от автомобила и се насочва към нарочения от него нарушител – 20-годишния Любо Попов. 

Версиите за случилото се след това се разминават. Основната е, че Пилето опитва да издърпа Попов от колата, той го удря, а човекът на Мето Илиенски изпада в кома и 3 седмици по-късно умира в болница.

Историята придобива още повече 90-арски привкус. Бащата на Любо се оказва познато име от полицейските сводки в близкото минало. До присъда срещу него не се стига, но материалите по досъдебното производство твърдят, че той е бил в съдружие с Гълъбин Боевски. Щангистът беше

задържан в Бразилия с 2 килограма кокаин

Беше пратен в затвора и изгуби всичките си титли. След като излежа присъдата си, пък името му беше забъркано в публичен дом в хотел „Шератон“, където се предлагали скъпоплатени компаньонки. Името на бащата на Попов също се появява и по това разследване. Вината му не е доказана.

Имената от това спречкване, познати не само от ъндърграунда, но и от спорта, не спират. Покойният Ивайло Чобанов изплува по делото за нападението над ММА-боеца Благой Иванов – Багата. Спортистът беше намушкан през 2012-а година в култовия бар „Домби“ – любимото място на боса на ВИС Георги Илиев.

За поръчител се спряга името на Пилето

Причината е – спор за пари, а наградата – 15,000 за човека, който ще намушка Багата. Пияните мутри бързо провокират спортиста в малките часове на нощта, а младо момче пронизва Багата с нож буквално в сърцето. Благой оцелява по чудо след дълъг престой в „Пирогов“.

Обвиненият за смъртта на Пилето: Страх ме е, бабаити искат мъст

Малко след заседанието за мярката за неотклонение на 20-годишния Любен Попов, обвинен от прокуратурата за причиняване на смърт по непредпазливост на Ивайло Чобанов-Пилето, той беше изведен от съдебната палата със служители на Главна дирекция „Охрана“. 

Причината са съмнителни типове, които са забелязани от адвокатите му в храма на Темида – точно до залата, където Апелативният съд потвърди определението на градския, че няма да има мярка за неотклонение, наложена на Попов. Той пристигна и си тръгна с тъмни очила и маска. Заради приближените на Пилето от ъндърграунда адвокатите му поискаха от съда Попов да изтърпява мярка домашен арест в къща в провинцията, ако магистратите преценят, че такава е необходима, но не се стигна дотам.

Мистерията се заплита. Кой убива Пилето: В „Пирогов“ или майка, бранеща сина си

Мистерията около смъртта на Иво Пилето се заплита. Според обвинението на прокуратурата Любен Попов е ударил Чобанов с юмрук. Той обаче отрича и казва, че го е изблъскал с крака, защото е бил уплашен.

В четвъртък Софийският градски съд освобождава Любен Попов без мярка за неотклонение по обвинението за умишлено нанесена лека телесна повреда, след което Чобанов е паднал и се е ударил фатално.

Всъщност Пилето пада на асфалта точно в момент, когато оттам минава кола. Любен Попов веднага става от шофьорското място и издърпва тялото на Пилето, защото главата му е била под задната лява гума на изчакващия да се включи в бул. „Черни връх“ автомобил. 

В същото време майката пристига и бърка в устата на Чобанов, за да провери дали не е глътнал езика си. Тя го държала минути наред.

Според съда на вещите лица не е поставяна задача да кажат дали тези действия на майката на Любен Попов са наранили лигавицата на бузата му от вътрешната страна, от което разследващите правят извод, че е ударен с юмрук.

След като пада на земята, Ивайло Чобанов удря главата си и изпада в кома от тежката черепно-мозъчна травма. Скоро пристигат над 15 полицаи, които стават свидетели как жената държи езика на Пилето, за да не го глътне, а линейка откарва пострадалия в „Пирогов“, където умира 26 дни по-късно. Докато е бил в кома, е бил с поставена тръба в устата, за да диша, но не е изследван и въпросът дали нараняванията по лигавицата от вътрешната страна на бузата не са от този уред.

В медицинската документация към момента на аутопсията на Чобанов кръвният тест за алкохол е показал 2.38 промила, отбелязва съдът. Пробите за дрога разкриват и много наркотици – амфетамин, бензодиазепин, кокаин, метадон, кодеин, хероин и морфин.

Съпруга на безследно изчезнал от ВИС върти 60 млн. евро в строителство

Няколко години след изчезването на Мето Илиенски, съпругата му Яна успява да получи акт за смъртта му, което по същество спира по-нататъшно му издирване. Едва на 22 май 2007 г. съдът го обявява за изчезнало лице, за което няма сведения и назначава Яна Методиева за наследничка на неговите фирми, пише „Труд“. Тя е управител на дружеството „Андромеда -96“, занимаващо се с производство на стоки за масово потребление, на хранителни и селскостопански продукти, външнотърговска дейност, хотелиерство. Другата фирма, която тя наследява – „Мина – 2002”, е за търговия на дребно. Тя е управител и на „Авангард 2003 – БГ”. Яна поела бизнеса, след като 41-годишният Румен Илиев, който бе посочен от Мето като упълномощен за това, отказал да го направи със заявление пред съда. Според някои публикации приживе Мето притежавал активи за 60 млн. евро.

През 2004 г. Яна се дипломира в специалността „Туризъм“ в Нов български университет. Отваря бутик близо до църквата Св. Георги“ до Петте кьошета, в близост до магазина на Вилиана Христодулу – вдовицата на Иван Тодоров - Доктора.

Смята се, че в момента Яна е с нова фамилия и вече е в строителния бизнес.