Най-пияният служител от дома за хора с умствена изостаналост в района на Горна Оряховица ще бъде уволнен. Кметът на града Николай Рашков открил след проверка в дома в село Драганово потресаващи условия и пиян персонал, който оставял нуждаещите се без надзор.

След разказа на кмета прокуратурата се сезира и предстои проверка.

80 са потребителите на дома край Горна Оряховица. За тях се грижи персонал от около 15 човека. Това каза в ефира на NOVA Анелия Димитрова, директор на Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово.

Тя добави, че основната задача, която си е поставила, след като е заела поста е да бъдат направени редица реформи, а работата в институцията да следва българското и европейското законодателство.  

"За всичко, което съм забелязала съм сигнализирала ръководството на общината в лицето на кмета и ресорния заместник-кмет. Благодаря на общината за извършената проверка. Когато има нередности следва да бъдат коригирани. Потърпевшите лица ще бъдат наказани. Служителят с най-висок промил алкохол ще бъде дисциплинарно уволнен”, добави тя.

Димитрова уточни, че в дома работят и много качествени служители, които са професионалисти в своята сфера.

„До мен през годините са стигали доста сигнали за злоупотреба със средствата на потребителите. Благодаря на прокуратурата, че се е самосезирала. Аз подготвях сигнал по този казус. Това е сериозен проблем”, уточни директорът на дома. Тя добави, че обитателите не са били оставяни без надзор, тъй като те имат и лично време.

"Във времето много се е изписало за дома, наистина е имало нередности, но сигнали освен до мен са достигали и до общината", уточни тя.

"Дрегерът на полицията показа 1,7 промила алкохол във фелдшера. Констатирахме нарушения, които сме отразили в протокол, който ще бъде изпратен до отговорните институции – Агенцията за качеството на социалните услуги, както и до директора на дома в село Драганово", обясни пред БНТ Миглена Папазова – началник отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Горна Оряховица.

Лоши слухове за институцията се носят от години.

"През годините сме чули, че има много злоупотреби със средства на потребителите. Също така, по неведоми пътища, в публичното пространство се говори, че има злоупотреби с имоти на потребителите, но това засега не е доказано", обясни Николай Рашков – кмет на Община Горна Оряховица.