Руска ракетна атака унищожи печатница в град Харков и уби 7 души. Печатницата е била една от най-големите в цяла Украйна, съобщи "Киев Индипендънт“. Според регионалните власти Русия е използвала ракети С-300, изстреляни от вътрешността на руската територия, за да удари печатницата, принадлежаща на известното украинско издателство "Виват".

Руските сили са изстреляли общо около 10 ракети по Харков, както и по други населени места в региона, включително Люботин, Дерхачи и Золохов.

При нападението са убити 7 души, а още над десет са ранени. Телата на загиналите са намерени под димящите руини и са били изгорени до неузнаваемост.

Нападението е само последното от поредицата засилени атаки срещу цивилни обекти в Харковска област на фона на продължаващата сухопътна офанзива в региона. На 19 май други 7 души бяха убити, когато руските сили нанесоха "двоен удар" по почивна база край езеро северно от града.

Харков е център на украинската издателска индустрия, като многократните нападения, насочени срещу издателства, са осъдени като част от войната на Русия срещу украинската култура.