Русия ще идентифицира американски активи, включително ценни книжа, които може да се използват като компенсация за щетите, които ще бъдат претърпени от конфискацията на руски активи в САЩ, предаде Ройтерс, позовавайки се на указ, подписан днес от руския президент Владимир Путин.

Указът дава на руската правителствена комисия за продажба на чуждестранни активи правото да идентифицира съответното имущество. Решенията за компенсация обаче ще се вземат от съда.

Европейският съюз ще усети „пълната сила“ на руските ответни мерки заради плана си да използва конфискацията на замразени руски активи в помощ на Украйна, заяви междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Страните членки на ЕС официално приеха план за използване на замразените в ЕС активи на руската централна банка за помощ в отбраната на Украйна, съобщи белгийското правителство във вторник. Русия твърди, че подобни действия са незаконни и подкопават основите на световната финансова система.

"Става дума за поредния опит за узаконяване на кражбата на държавно ниво", каза Захарова.

Американската министърка на финансите Джанет Йелън заяви по-рано, че замразените руски активи представляват потенциален източник на помощ за Украйна догодина и след това. Преговарящите от Г-7 от седмици обсъждат как най-добре да използват руските активи на стойност 300 милиарда долара, които бяха замразени след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Русия заплашва с ответни мерки от седмици, но възможностите на Москва са ограничени, когато става въпрос за държавни активи, и не е ясно каква форма може да приеме евентуалното ответно действие, посочва Ройтерс.