сн. “Краймс”

Срещу 35-годишната българка Гергана Червенкова са повдигнати обвинения за престъпления, извършени  в Америка през последните три години. Шестте обвинения са за участие в международен канал за търговия с лекарства под специален режим през интернет, за заговор, за разпространение на наркотици и за пране на пари. За тези престъпления US законодателството предвижда общо 68 години затвор.

Червенкова е била арестувана в България в края на ноември 2012 г. с европейска заповед за арест, издадена от районен федерален съд в САЩ. По същото време бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе на работно посещение във Вашингтон за срещи с ръководството на US агенцията за борба с наркотиците. Тогава пресцентърът на МВР обяви, че трима души са арестувани за пране на пари при спецакция на антимафиотите.

Те са "изпрали" над 5 млн. долара през регистрирана в страната ни банкова сметка. Операцията на служители на "Борба с организираната престъпност" е била проведена в София и е във връзка с операция на служители от Агенцията за борба с наркотиците. Действията са реализирани под ръководството на Специализираната прокуратура и са насочени към неутрализиране на престъпна група - част от международна организация, занимаваща се с пране на пари в особено големи размери, съобщи тогава пресцентърът на МВР.

Казано беше също, че ръководител на групата е Гергана Червенкова от София, която на 21 ноември 2012 г. е била обявена за издирване чрез Интерпол. На 29 ноември US медии съобщиха за арест на девет души в Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Южна Каролина и Калифорния и добавиха, че все още не е заловена Червенкова в България.

Арестуваните в САЩ са собственици на аптеки, лекари и уеб администратори, а агенцията и прокуратурата в Ню Джърси обявили, че са разбили аптеки, търгуващи в интернет с болкоуспокояващи медикаменти без рецепта.

Според разследването добре организираната банда е спечелила поне $13 млн. Цялата престъпна схема е подробно описана на сайта на агенцията (justice.gov/dea/divisions).

Официално българското МВР съобщи, че Гергана Червенкова е участвала в групата от януари 2010 г. до ноември 2012 г. Установени били и преводи от банкова сметка в България, чрез която били изпрани над $5 млн.

През декември миналата година, след като се завръща от САЩ, в интервю за Нова телевизия тогавашния министър Цветанов казва: "...Мога да дам за пример - само преди една седмица реализацията, която направихме с Агенцията за борба с наркотиците - 9 души бяха задържани в САЩ, трима бяха задържани в България за пране на пари и незаконни лекарства, които са забранени за Америка..."

Сега в обвинителния акт българката е посочена като оператор и управител на сайта uniononline.com. Какъв е механизмът на изпирането на парите не е изяснено. Документите по делото сочат, че банковата сметка, за която МВР съобщава, е открита в България не от Червенкова, а от фирма "Юрометонлайн".

"Да се екстрадира някой въз основа на клетви е недопустимо. Този обвинителен акт е скалъпен. В него за Червенкова няма и едно доказателство. Сочат се само тези две поръчки", заявява адвокатът на Червенкова Гачо Груев. Очаква се обвиняемата да бъде екстрадирана и съдена в Ню Йорк. От всички арестувани само тя не е американска гражданка.

Виновна ли е всъщност?

Гергана Червенкова е обвинена за деяние, извършено през последните три години в Америка, където тя не е идвала от две десетилетия, твърди съпругът й Димо Червенков. Тя работи на трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на британската фирма „Юромедонлайн ООД". Според съпруга й, г-жа Червенкова никога не се е крила от никого, за да бъде „обявена за издирване" като избягала от САЩ.

"За съжаление никой не си е направил труда да разучи фактите и US службите скалъпват обвинение срещу Гергана за разпространение на наркотици, пране на пари и заговори срещу САЩ. Очевидно след "задълбочено" разследване на една от аптеките - контрагенти на фирмата, се натъкват на нейния служебен имейл адрес - [email protected] и по незнайно какви методи и канали установяват, че тя е мозъкът, управителят, счетоводителят и директорът на тази фирма. И досега обаче Америка не е представила никакви доказателства срещу нея.

Единствените доказателства по делото са 4 клетвени декларации на прокурорите и следователя, които се кълнат, че тя е виновна! Сами по себе си клетвените декларации не са доказателства пред българското законодателство", настоява съпругът й. Той твърди, че съдебната практика между България и САЩ не предвижда да се предоставят доказателства. България просто предава заподозрените на произвола на съда в Америка, независимо дали е виновен или не.