Немалко кошчета за боклук в Ню Йорк са на път да поумнеят. Компанията BigBelly обяви, че иска да превърне своите кошчета за боклук в точки за WiFi интернет. Компанията е подала документи в общината, за да получи разрешение да превърне неколкостотин от своите кошчета в точки за интернет достъп. Те ще осигуряват между 50 и 75 мегабита скорост за хората в сградите около тях. Освен това кошчетата ще могат да имат дисплеи, които да изобразяват съобщения от общината или новини и, разбира се, реклами, които да ги издържат. Захранването се осъществява чрез соларни панели.
Кошчетата ще могат да анализират състоянието на боклука и да подават сигнал за по-ранното му събиране, ако се развият миризми или пък боклукът е твърде много и дори след компресирането му мястото е на изчерпване. Компанията вече е провела тестове и е доволна от резултатите.
Сега остава единствено да получи разрешение да монтира WiFi точки за достъп. На разположение е техническата възможност това да се случи още тази есен, ако властите са бързи с решението.