Русия обяви за първи път, че някои украински войски са завладели позиции на контролираната от Москва страна на река Днепър, огромният воден път, който разделя фронтовата линия в Южна Украйна, предаде АФП. Признанието дойде след като президентът Володимир Зеленски каза, че това е бил "труден ден" за Киев поради смъртоносните руски удари в източната част на страната. 

Устойчив украински пробив през реката би отбелязал значителен тактически успех за Киев, чието контранастъпление досега не е успяла да обърне хода на 21-месечната война.

„Малки групи“ украински войници бяха разположени по източния бряг на река Днепър и бяха „блокирани“ в малкото село Кринки, каза назначеният от Москва ръководител на Херсонска област Владимир Салдо в публикация в Telegram. Но той настоя, че те са изправени пред „огнен ад“ от руска артилерия, ракети и дронове и понасят тежки загуби. Руските и украинските сили са окопани от двете страни на река Днепър, откакто Москва се изтегли от западната част на област Херсон миналия ноември.

Това беше последната голяма териториална промяна в конфликта, като оттогава и двете страни не успяха да постигнат напредък, въпреки че организираха множество офанзиви. Салдо каза в сряда, че "около една и половина вражески роти, предимно в малки групи", в момента са на страната, контролирана от Русия. Според руската информационна агенция ТАСС една рота в руската армия се състои от 45 до 360 войници.

Огнен ад

„Нашите допълнителни сили вече са разгърнати. Врагът е блокиран в Кринки. За тях е организиран огнен ад: към тях летят бомби, ракети, тежки огнехвъргачки системи, артилерийски снаряди и дронове“, каза Салдо. 

Коментарите му бяха първото признание на високопоставен руски служител, че Украйна е успяла да си осигури някои позиции от контролираната от Русия страна на реката. AФП не успя да провери неговите съобщения и мащабът на пресичането на Украйна не беше ясен.

От средата на октомври руски военни блогъри, близки до армията, съобщават, че малки групи украински войници успешно преминават реката. По-рано тази седмица Кремъл отказа коментар, като препрати въпросите към министерството на отбраната. То заяви отделно, че е заловило малка група украински войници, "опитващи се да се закрепи на левия бряг".