Спътникови снимки, ексклузивно получени от CNN, показват три унищожени руски самолета и повредени сгради във военновъздушната база "Белбек" в окупирания пристанищен град Севастопол.

Загубите на техника идват след двудневни атаки от страна на украинците срещу Севастопол в Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

На снимки, направени от американската компания за сателитни изображения BlackSky и фирмата за космически технологии Maxar, се виждат два изгорели самолета в "Белбек", в допълнение към трети, паркиран на защитен насип. На сателитните изображения се вижда и разрушена сграда в близост и друга, която е получила значителни щети.

Михаил Развожаев, назначеният от Русия губернатор на Севастопол, заяви в Telegram, че руснаците "успешно са отблъснали масирана вражеска атака срещу Севастопол". Развожаев заяви, че са унищожени "десетки" безпилотни летателни апарати и "повече от пет морски дрона". Градът е претърпял частично прекъсване на електрозахранването заради отломки от дронове, паднали върху електрическа подстанция, добави той.

Нападението е вторият път, когато "Белбек" е мишена на украинците през последните 48 часа.

Украинската бунтовническа групировка в Крим "Атеш" заяви в Телеграм след втория удар, че е повреден артилерийски склад на летище „Белбек“.

"Регистрирани са и значителни щети по инфраструктурата на летището в резултат на вторична детонация", се казва в съобщението.