Украинското правителство поиска от американските и европейските банки да прекратят връзките си с компании, които търгуват с руски петрол. В петък "Файненшъл таймс" съобщи, че в противен случай Киев е заплашил да им забрани да финансират бъдещото възстановяване на Украйна и ще ги съди в Международния наказателен съд (МНС).

Изданието цитира икономическия съветник на президента Володимир Зеленски, Олег Устенко, който казва, че писма с подобно съдържание са изпратени до ръководителите на американската банка JPMorgan Chase Джеймс Даймън и на британската финансова група HSBC Ноел Куин.

"Файнейшъл таймс" разгледа съдържанието на писмата, които тази седмица бяха изпратени и до американската банка Citigroup и френската финансова група Credit Agricole. В тях Киев е поискал от кредитните институции да спрат да финансират компании, които търгуват и пренасят руски петрол, и да продадат дяловете си в руски петролни и газови компании.

Устенко заяви, че украинското министерство на правосъдието възнамерява да заведе дело срещу банките в Международния наказателен съд след края на настоящия конфликт и че украинските разузнавателни служби вече събират информация за подкрепата на западните финансови корпорации за руската петролна и газова промишленост.

"От моя гледна точка те (банките) извършват военни престъпления, защото помагат на режима на Путин по този конкретен начин и подкрепят режима", каза Устенко.

МНС не може да разследва или преследва правителства или корпорации, но може да го прави срещу отделни лица в тези структури.

В писмо до JPMorgan Chase Устенко критикува доклад, разпространен в началото на юли от анализатори на една от най-големите американски банки. В него те предупреждават, че цените на петрола могат да достигнат 380 долара за барел, ако Русия намали значително производството на петрол в отговор на западните санкции. Съветникът на Зеленски нарече краткия политически анализ "насаждане на страх и основан на некачествен анализ".

В отговор на запитване на вестника JPMorgan Chase посочи, че играе активна роля в антируските санкции, Citigroup и Credit Agricole повториха предишните си изявления за прекратяване на операциите в Русия, а HSBC отказа да коментира.