В нощта на 15 май Украйна нанесе масиран ракетен удар по Крим. Основната цел беше военното летище Белбек край Севастопол, където е базиран 38-ми изтребителен авиационен полк от 4-та гвардейска армия на ПВО на Русия.

Експлозиите са избухнали в района на военния обект около два часа през нощта. Ракетите са били "около 20", а след ударите е започнал пожар на летището, съобщава телеграм каналът ASTRA, позовавайки се на местни жители.

На сателитни снимки са регистрирани три пожара: в района на пистата и местата за паркиране на самолети, пише телеграм каналът "Кримски вятър". По думите му час след края на ракетната атака площта на пожара на паркинга на самолетите се е увеличила.

Освен това, както пише "Кримски вятър", тази нощ са чути експлозии в Евпатория и Бахчисарайския район на Крим.

Масираната атака срещу Крим беше потвърдена от назначения от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев. Според него руските военни са отбили атаката. В същото време един от фрагментите на свалена ракета падна в района на улица Федоровская в Севастопол. "Видът на свалените ракети се изяснява, възможно е да бъдат открити боеприпаси, които не са се взривили", отбеляза Развожаев.

Руското министерство на отбрана съобщи днес, че военновъздушните сили на страната са унищожили 10 тактически ракети с голям обсег "АТАКМС" (Army Tactical Missile Systems, ATACMS), които тази нощ украинските военни са изстреляли срещу Кримския полуостров, предаде Ройтерс. Украйна получи от САЩ повече от 100 подобни ракети с обсег до 300 км като част от първия транш от помощ от 61 милиарда долара, пише New York Times. Според Ройтерс те са били прехвърлени тайно и до края на април украинските въоръжени сили на два пъти са използвали ракети за удари по руски цели, включително в Крим.

В средата на април Украйна удари руското военно летище в Джанкой. Тогава мониторинговата група на "Кримски вятър" публикува и снимка на летището след удара, на която се виждат шест пламъка.

Преди това Украйна атакува военни летища в Крим в края на януари. Една от целите на ракетните удари беше Белбек. Най-малко три руски военни самолета са били унищожени на това летище, заяви бившият говорител на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВВС) Юрий Игнат. В същото време той се позова на сателитни снимки и некролози, публикувани в руските социални мрежи.

Руското министерство на отбраната не потвърди загубите, съобщавайки за прехващането на 20 украински ракети, чиито фрагменти са паднали между другото на територията на военно поделение в района на Любимовка, където се намира летището Белбек. Руското военно ведомство подчерта, че самолетът не е получил повреди.

Украински дронове атакуваха база с гориво в Ростовска област

Сутринта на 15 май два дрона атакуваха склад за гориво в Пролетарски район на Ростовска област, каза губернаторът Василий Голубев.

"Станаха две експлозии, но това не предизвика пожар на гориво. Няма пострадали", написа Голубев в телеграм канала си. Той не уточни за какво точно горивно съоръжение става дума. Руското министерство на отбраната в сутрешния си доклад не споменава дроновете, свалени над Ростовска област.

За последен път Министерството на отбраната съобщи за нападение с дрон на територията на Ростовска област на 2 май. Тогава силите за противовъздушна отбрана унищожиха два дрона - в района на Новошахтинск и Каменск-Шахтински. Официално няма жертви.

От началото на 2024 г. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са съсредоточени върху атаки срещу обекти на горивно-енергийния комплекс (ГЕК) на Русия. В продължение на пет месеца и половина руските рафинерии и петролни депа бяха атакувани около 30 пъти. Поразени са всички големи петролни рафинерии в европейската част на Русия.

През май украински дронове атакуваха петролно депо близо до Анапа, най-голямата петролна рафинерия в Калужка област - "Първи завод", "Салавтнефтеоргсинтез" в Башкирия, петролно депо "Калуганефтепродукт", както и петролната рафинерия във Волгоград.

По оценки на Ройтерс в края на април в резултат на аварии и външни въздействия почти 10% от капацитета на рафинериите е бил извън строя. Общото спиране на нефтопреработката, включително планираните ремонти, достигна 17% от общия руски капацитет или 4,527 милиона тона.

На този фон износът на петролни продукти от Русия се срина. По данни на Kpler през април спрямо същия месец на миналата година в чужбина са изнесени с 24% по-малко мазут, 20% по-малко нафта и 28% по-малко дизел.

Русия каза днес, че е неутрализирала двадесетина украински дрона, които са били насочени към руски цели, включително и такива на 1000 километра от границата с Украйна, обобщава Франс прес.

"През нощта няколко опита на режима на Киев да извърши терористични атаки срещу цели на руска територия бяха осуетени", заяви министерството на отбраната на Русия.

Руските системи за противовъздушна отбрана са прехванали и унищожили 17 дрона в няколко гранични с Украйна области.

Украински дрон е бил свален тази сутрин в Татарстан, руска република разположена на над 1000 километра от Украйна, обяви руското министерство на отбраната в отделно изявление. Ограничения за полети бяха въведени по тази причина на летищата в Казан и Нижнекамск, двата големи града в републиката.