При таен удар, извършен дълбоко във вражеска територия, службата за сигурност на Украйна е взривила главната и най-важна железопътна връзка между Русия и Китай. Прокремълските медии съобщават, че случаят се разглежда от разследващите като възможна "терористична атака".

По първоначална информация украински военни са задействали няколко експлозива, които се взривили в жп тунела "Северомуйски", намиращ се на около 6000 км източно от Украйна. Това разказа високопоставен украински офицер, пряко запознат с операцията, пред "Политико".

"Това е единствената сериозна железопътна връзка между Руската федерация и Китай. В момента този маршрут, който Русия използва и за военни доставки, е напълно парализиран", казва още офицерът.

По думите му четири взривни устройства са избухнали, докато товарният влак се е движел в тунела.

"Сега на място работи Руската федерална служба за сигурност, а железничарите безуспешно се опитват да минимизират последствията от спецоперацията", добави той.

Службата за сигурност на Украйна обаче не е потвърдила публично атаката. Русия също до момента не е потвърждавала официално.