Торнадото превърна предградието на Оклахома в пейзаж от военна зона

Спасителните служби продължават да търсят още оцелели под остатъците от сгради в градчето Моър, щата Оклахома. Унищожителното торнадо мина през това предградие на Оклахома сити в понеделник следобед. Смерчът вилня 45 минути и помете къщи, училища и болници. Фунията на бурята беше с диаметър от 3 метра и остави след себе си трески и нахвърля колите една върху друга като в автоморга.

24 бяха преброените жертви до вторник вечерта, сред които и 9 деца. Над 230 души са в болница с различни наранявания. Властите предупреждават, че тези цифри може да растат. 2,400 къщи са разрушени, над 10 хиляди души са директно засегнати от разрушителната мощ на торнадото.

„Мислехме, че сме умрели, защото бяхме в мазето. Заключихме вратата, когато видяхме торнадото да идва. Но то започна да става все по-шумно и след това я разби. Стъкла и трески почнаха да падат върху нас и ние си помислихме, че това е краят", разказва Рики Стовър, един от оцелелите. Той видял през разбитата врата на мазето си как торнадото помита къщата на съседите.

Бурята срина две училища в предградието. В едното 75 деца са били в клас. Десетки от тях вече не са между живите. „Децата бяха съборени. Отидохме да ги потърсим, но вратите бяха заключени и не можахме. Трудно беше да намерим транспорт до училището", разказва жена.

„Нямам думи. Как се случи това? Защо стана така, казва Норма Батиста. - Какво ще обясним после на децата си, че всички са мъртви?"

В един магазин майка опитала да защити себе си и бебето си, като се скрили във фризер, но торнадото сринало сградата върху тях. Тялото на жената и 7-месечното кърмаче били намерени под руините.

Жителите на градчето не могат още да възприемат апокалиптичната картина около тях. Репортер на местна телевизия сравни израженията на лицата им с това на зомбита.

Президентът Обама обяви районите на Оклахома, пострадали от разрушителното торнадо, за зона на стихийно бедствие.Според Националната метеорологична служба смерчът е бил от най-високата категория - EF-5.

Според очевидци тази стихия е била по-яростна от гигантското торнадо, което на 3 май 1999 г. уби 40 души в същото градче и и чийто ветрове бяха най-бурните, регистрирани на земята.