54-те асоциации, членки на УЕФА, единодушно приеха резолюцията, която утвърждава турнира „Лига на нациите". Състезанието ще замени повечето приятелски срещи, като за първи път се очаква да бъде проведено през 2018 година. „Лигата на нациите" и квалификациите за Европейско първенство ще бъдат свързани, като някои отбори ще имат шанс да се класират директно за финалите на Европейското първенство. Форматът на състезанието все още не е завършен и ще бъде обсъждан между членките на УЕФА. Концепцията е да има 54 отбора, разпределени в 4 големи групи, съобразени с коефициентите на страните. Всяка група ще бъде разделена на 4 подгрупи, които ще бъдат съставени от 3 или 4 отбора. По този начин всеки отбор ще изиграе между 4 и 6 мача през септември и ноември 2018 година.

Финалните срещи ще бъдат между победителите на всяка голям група и ще се проведат пре 2019 година, докато текат плейофите през март за Евро 2020. Националните отбори ще се борят да станат шампиони на „Лигата на нациите" или за промоция за Евро 2020, както и да избегнат изпадане от групите.

По-конкурентната структура на турнира в допълнение с възможността четири тима да се класират за финалите на европейско първенство определено ще бъде привлече вниманието на футболисте и феновете. Така и УЕФА ще реализира поставените си цели за подобряване на качеството и репутацията на националните отбори.