Симеон Костадинов

Крайни националисти се обединиха в нова организация, която се учреди в София под името Националистическа партия на България. В нея участват ,,Национална съпротива" и Българска национално-радикална партия, група неформални младежки патриотични организации и неформални националистически групи от София и страната, както и ,,Кръв и чест" - международна неонацистка политическа мрежа, основана през 1987 г. и обявена за незаконна в Германия, Русия и Испания. Членове на ръководството са Симеон Костадинов от Българска национално-радикална партия, Благовест Асенов и Тодор Тотев. Те се разграничават от всички останали партии, включително и от предстоящото движение на Николай Бареков. Костадинов е бил и един от учредителите на младежката организация на ,,Атака", но я е напуснал през 2006 г.

Новата формация си поставя за основна цел изграждането на държава на българите, която да е еднонационална. На въпрос не са ли притеснени от възможното гражданско недоволство заради тайното учредяване на партията, недопускане на медиите по време на самото учредяване, както и, че някои от членовете са излизали от сградата, скривайки лицата си с качулки, шалове и очила, Костадинов отговори, че ,,не ми пука, защото има хора в България, които ще подкрепят нашите цели и намерения на предстоящи избори". Той обаче призна, че ,,не малка част" от активистите на новата партия организирали ,,патрулни групи за наблюдение в квартали, където има преобладаващо или висок процент малцинствено население, което тероризира българите, безобразие, на което органите на реда не реагират". В програмата на партията е заложена забрана на всички ,,антибългарски организации като Български хелзинкски комитет, ,,Отворено общество" и производните им и забрана на всички етнически партии в страната, както и разбиване и забрана на сепаратистки групи и спиране на ,,ислямизацията и турцизацията".

Появата на партията силно разтревожи правозащитниците. В писмо до главния прокурор Българският хелзинкски комитет поиска спиране на регистрацията на Националистическа партия на България с мотив, че тя е противоконституционна. ,,Такава партия не може да се регистрира в България. Това се изключва от българския конституционен ред и законите ни. Ето защо искаме от Вас прокуратурата като орган за законност в България изрично да се противопостави на регистрирането на партията от българския съд", се казва в писмото на БХК.